Tržište kapitala
Trumpovi tvitovi zaintrigrirali banke: JP Morgan kreirao i poseban indeks
17.9.2019 05:51 | Indikator.ba
Objave američkog predsjednika Donalda Trumpa na Twitteru prati veliki broj sljedbenika, a zbog njihove važnosti zaintigrirale su i investicijske banke.

U JP Morganu napravili su zanimljivu analizu: gledali su kako Trumpovi tvitovi utiču na finansijska tržišta.
Otkrili su da je od januara 2017., kada se preselio u Bijelu kuću, napisao više od 10 hiljada tvitova, odnosno prosječno 12 dnevno.

Njihov sadržaj često utiče na tržišta, jer Trump priopćuje svoje vanjskotrgovinske odluke i komentira monetarnu politiku.

JP Morgan je čak uveo poseban indeks pod nazivom Volfefe, koji je kombinacija riječi volatility (fluktuacija) i Covfefe (riječ bez smisla koju je Trump objavio u maju 2017. - vjerovatno se zatipkao i želio zapisati coverage-pokrivenost).

Indeks Volfefe mjeri odgovor na tržištu obveznica (tačnije: koliko se prinosi na državne obveznice različitih ročnosti mijenjaju) pet minuta nakon što je Trump tvitnuo.

"Od 2016., u danima s više od 35 tvitova (90 posto) objave predsjednika Trumpa bilježe negativne prinose (-9bp), dok u danima s manje od 5 tvitova (10 posto) imale su pozitivan prinos (+ 5bp)".
Facebook Twitter Print