Ekonomija
Hargitai: Povećat ćemo finansiranje velikih solarnih i vjetroenergetskih projekata
17.9.2019 06:13 | Indikator.ba
Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) planira povećati finansiranje velikih solarnih i vjetroenergetskih projekata na zapadnom Balkanu u sljedećih pet godina, rekla je Zsuzsanna Hargitai, regionalna šefica EBRD-a za zapadni Balkan u intervjuu za portal SeeNews.

"Vidimo snažan potencijal koji dolazi iz vjetroenergetskih i solarnih resursa u svim zemljama zapadnog Balkana i iako je teško procijeniti iznos finansiranja EBRD-a za sljedećih pet godina, ali zasigurno možemo očekivati značajan porast volumena finansiranja od EBRD-a za velike solarne i vjetroenergetske projekte", rekla je Hargitai.

U decembru je EBRD pozvao zemlje zapadnog Balkana da odmah pristupe drastičnom smanjenju proizvodnje i upotrebe ugljena lignita ulaganjem u obnovljive izvore.
BiH, Sjeverna Makedonija, Kosovo, Crna Gora i Srbija se i dalje oslanjaju na velike prodore kapaciteta za proizvodnju ugljena iz lignita, temeljeći 65% do 75% svoje neto proizvodnje na prljavom gorivu.
Za usporedbu, prosjek EU-a se kreće oko 10%. To znači da, kada se napravi prilagodba veličini ekonomije, zemlje imaju tri puta veću količinu ugljika od ostatka Evrope.

"Naš je pristup dvostruk: s jedne strane EBRD osigurava finansiranje projekata obnovljive energije i energetske učinkovitosti (30% finansiranja EBRD-a u regiji zapadnog Balkana od 2006. posvećeno je zelenoj ekonomiji), a s druge strane podržavamo vlade da razviju regulatorni okvir koji će potaknuti razvoj zelene ekonomije", objasnila je Hargitai u intervjuu.

U okviru Regionalnog programa energetske efikasnosti (REEP), EBRD je finansirao 88,6 miliona eura direktno i putem lokalnih finansijskih institucija, smanjujući 112,197 tona CO2 godišnje.

U okviru inicijative Zeleni gradovi EBRD je nakon početnih 250 miliona eura odobrio dodatnih 700 miliona eura sredstava gradovima za poboljšanja učinaka na području zaštite okoliša.

Beograd trenutno razvija akcioni plan za koji se očekuje da bude gotov u prvoj polovici 2020. Ostali gradovi u regiji članovi ove zelene porodice su Sarajevo, Banja Luka, Skoplje, Zenica, Priština, Podgorica i Novi Sad kao najnoviji član.
Facebook Twitter Print