Politika i društvo
Banke u Srbiji počele da naplaćuju proviziju na elektronski plaćene račune
17.9.2019 10:24 | Indikator.ba
Elektronsko plaćanje računa koje su banke preporučivale građanima kao jednostavnije i povoljnije, odnosno bez provizija, kod mnogih više nije besplatno.
Ovih dana i klijenti jedne od vodećih banaka suočili su se s provizijama na svaki plaćeni račun od devet do 29 dinara, piše list Blic.

Mnogi građani su se udruženjima za zaštitu potrošača žalili da obavještenje o novom nametu od banke nisu ni dobili. Drugi, iako su dobili mail, nisu razumjeli šta će im od prvog septembra biti naplaćeno, objašnjavaju u "Efektivi".

"Između ostalog se kaže da će biti promijenjeno to eksterno, elektronska plaćanja, dinarska plaćanja. Kada sam pročitao pomislio sam da tu uslugu uopšte ne koristim i da me se to ne dotiče, a onda sam vidio da se to naplaćuje 29 dinara, svaka ta transakcija", kaže Dejan Gavrilović iz Udruženja "Efektiva".

Zašto su počeli da naplaćuju do juče besplatnu uslugu, u banci ne daju odgovor. Tvrde da su obavještenja o izmjenama poslali.

Devet, dvadeset devet dinara ili devetnaest, u zavisnosti od vrste računa, sada košta elektronska transakcija svakog klijenta. Više od iznosa sve ih zanima zašto do juče gratis proizvod, sada ima cijenu?

"Zapravo se sve svodi na igru brojeva, banka je pustila besplatno korisnicima taj e-banking, došla je do određenog broja transakcija i da kažemo da je to 100.000 i izračunali su da ako sada naplate 20 dinara u prosjeku da će to biti čista zarada od dva miliona dinara na mjesečnom nivou", kaže Gavrilović.

I Narodna banka objašnjava – ona ne može da utiče na visinu naplata usluga, ali su banke dužne da jasno i dva mjeseca ranije obavijeste klijenta o svakoj promjeni. U protivnom, kažu, klijenti mogu da ulože prigovor banci.

"Iako NBS ne utiče na poslovnu politiku pružalaca platnih usluga, ona preduzima sve kako bi obezbijedila transparentnost naknada koje naplaćuju korisnicima, i da ukoliko korisnik procijeni da su naknade previsoke, lako, brzo i jednostavno može da promijeni pružaoca platne usluge i pređe kod onog koji će mu obezbijediti istu uz nižu naknadu", saopštila je NBS.

Slično kao i Udruženje Efektiva građane podsjećaju da mogu da biraju između više od 20 različitih banaka. A one koji žele da zadrže svoje klijente, da treba da pruže najbolji odnos cijene i usluge. (Foto: Pixabay)
Facebook Twitter Print