Politika i društvo
Slučaj franak: Hrvatski vrhovni sud potvrdio presudu u korist potrošača
17.9.2019 18:13 | Indikator.ba
Hrvatski vrhovni sud danas je donio presudu kojom je odbio zahtjev osam banaka da se ukine pravomoćna presuda po kojoj su svojim klijentima kršile prava pri pozajmljivanju novca u švicarskim francima.

Drugostepeni sud potvrdio je da banke nisu objasnile moguće posljedice valutne klauzule. Visoki privredni sud je prošle godine, nakon tužbe Hrvatskog udruženja za zaštitu potrošača, potvrdio da su banke povrijedile prava svojih klijenata koji su kredite vezali za švicarski franak bez dogovora o takvoj valutnoj klauzuli s dužnicima.

Banke su zatražile reviziju postupka jer su smatrale da su sudovi u prijašnjim postupcima kršili pravila o vođenju potupka i pogrešno zasnivali materijalna prava.

Vrhovni sud presudio je da je zahtjev za reviziju nedopustiv i da su banke netransparentnim djelovanjem narušile kolektivne interese i prava potrošača, navodi se u objavi na internetskoj stranici suda. Sud je potvrdio konačnu presudu da su banke koristile nepoštene i nevažeće odredbe u ugovorima o zajmu u francima prilikom vezanja glavnice kredita za švicarsku valutu. Nisu obavijestili dužnike o svim parametrima potrebnim za donošenje odluke o kreditu, što je protivno zakonu o zaštiti potrošača.

Sud je također objasnio da građani i tvrtke koji su imali zajmove u švicarskim francima mogu u privatnim tužbama tražiti vraćanje preplaćenog iznosa, što je posljedica naglog porasta tečaja franka.
Facebook Twitter Print