Politika i društvo
Političke nesuglasice koče članstvo BiH u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji
18.9.2019 05:37 | Indikator.ba
Bosna i Hercegovina još nije punopravna članica Svjetske trgovinske organizacije, a jedina prepreka su nezavršeni bilateralni pregovori sa Rusijom, tačnije usvajanje odluke o kvaliteti tečnih naftnih goriva iako već godinu dana odluka čeka na usvajanje u Vijeću ministara, izvještava BHT.

Političke nesuglasice onemogućavaju BiH da koristi benefite koje članicama pruža Svjetska trgovinska organizacija. Pored BiH, u Svjetsku trgovinsku organizaciju, koja trenutno broji 164 države članice, još nisu ušle Srbija i Bjelorusija.

"Neki od partnera ali i nadležna ministarstva iz Republike Srpske i Federacije nisu dali pozitivno mišljenje na odluku o kvaliteti tečnih naftnih goriva. Bez tog pozitivnog mišljenja nije moguće dobiti zeleno svjetlo na sjednici Vijeća ministara", kazao je za BHT Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Sporna odluka podrazumijeva, između ostalog, da se na benzinskim pumpama označava kvaliteta goriva.

Bosna i Hercegovina je još 1999. godine dobila status posmatrača u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji, a proteklih deset godina odvijali su se teški pregovori na bilateralnom nivou za pristupanje naše države ovoj multilateralnoj organizaciji.

Belma Hasić iz Sektora za makroekonomski sistem VTK BiH kaže da bi prijem BiH u WTO znači da bi zemlja imala pristup tržištu od gotovo sedam milijardi ljudi, što je 98 posto svjetske trgovine. To bi značilo povećan izvoz i koristi za potrošače".

Takođe, to bi uticalo na povećanje kredibiliteta i ugleda naše države, stvaranje boljeg poslovnog ambijenta, a investitori bi se brže odlučivali za dolazak u BiH.

No, kao što bi se prijemom otvorio pristup velikom tržištu, istovremeno bi se i Bosna i Hercegovina otvorila prema tržištima 164 zemlje.
Facebook Twitter Print