Ekonomija
Povoljnije cijene: Stranci sve više kupuju u Bosni i Hercegovini
18.9.2019 08:39 | Indikator.ba
Da BiH sve više posjećuju stranci koji dolaze u kupovinu zbog povoljnijih cijena robe, potvrđuju podaci Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) prema kojima je za osam mjeseci ove godine stranim državljanima odobren povrat 12,06 miliona KM na ime PDV-a, što je za skoro 2,7 miliona više nego u istom periodu lani.

U UIO navode da su stranci od januara do avgusta ove godine širom BiH pazarili robu vrijednu 83,04 miliona KM, naglašavajući da su mogućnost povrata PDV-a najviše koristili državljani Srbije, Hrvatske i Crne Gore.

– Za osam mjeseci ove godine strani državljani su podnijeli 261.116 zahtjeva za povrat PDV-a, dok je lani u istom periodu evidentirano 212.548 zahtjeva za kupljenu robu ukupne vrijednosti 64,5 miliona KM. Strancima je za osam mjeseci lani vraćeno 9,37 miliona maraka – rekao je načelnik Odjeljenja za komunikacije i međunarodnu saradnju u UIO BiH Ratko Kovačević.

Dodao je da najviše zahtjeva za povrat PDV-a bude na graničnim prelazima Orašje, Izačić, Hukića Brdo, Gradiška, Brčko, Šamac, Uvac, Ivanjica i Gorica, ističući da stranci najviše pazare robu široke potrošnje, te garderobu, navodi Glas Srpske.
Facebook Twitter Print