Kompanije i tržišta
Addiko razmatra efekte odluke u slučaju" švicaraca" i moguće pravne lijekove
18.9.2019 11:03 | Indikator.ba
Austrijska banka Addiko priopćila je kako analizira presudu hrvatskog vrhovnog suda o pravnoj ništavosti valutne klauzule u vezi s kreditima indeksiranim u švicarskim francima.

Sud je donio odluku o kolektivnim zahtjevima za zaštitu potrošača protiv osam poslovnih banaka koje djeluju u Hrvatskoj, uključujući zagrebačku jedinicu Addiko, odbacujući njihove revizije i odlučivši da je klauzula švicarskog franka koja se koristila u ugovorima o zajmu, povezujući plaćanja u lokalnoj kunskoj valuti prema švicarskom franku, ništavna, saopćio je Addiko u izjavi u utorak.

"Kao posljedica presude, potrošači koji su zaključili ugovore o kreditu s Addiko Bank d.d. (Zagreb) mogu imati pravo tražiti ništavost odgovarajuće klauzule švicarskog franka u pojedinačno podnesenim sporovima", navodi se u priopćenju.

"Addiko Bank AG trenutno analizira presudu i procjenjuje svaki utjecaj na nju kao i moguće pravne lijekove", dodaje se.

Osim Addika (bivši Hypo Alpe-Adria-Bank), ostalih sedam zajmodavaca uključuju Zagrebačku banku, Privrednu banku, Erste banku, Raiffesenbank Austria, OTP, Splitsku banku (bivša Societe General-Splitska banka) i Sberbank (bivša Volksbank).

Prema riječima Denisa Smaje iz Udruge Potrošač do sada je ukupno podignuto više od 20.000 tužbi za kamate i za valutnu klauzulu, a potencijalnih tužbi je još 80 do 100 hiljada.
Facebook Twitter Print