Ekonomija
BH ekonomija ipak počiva na velikim kompanijama
18.9.2019 14:18 | Indikator.ba
Iako se često govori kako su mala i srednja preduzeća stub bosanskohercegovačke ekonomije, analiza koju je uradio ekonomista Faruk Hadžić pokazuje drugačiju sliku, izvještava Indikator.ba.

U najnovijoj analizi, u kojoj upoređuje broj kompanija sa podacima o ostvarenim prihodima od prodaje, Hadžić nalazi da je 1.109 velikih kompanija u 2017. godini, a što je svega 3,43 posto od ukupnog broja, ostvarilo 44,4 milijarde KM prihoda od prodaje ili nešto više od dvije trećine.

Na drugoj strani, 85,45 posto malih kompanija ostvarilo je 8,86 milijardi KM prihoda od prodaje ili 13,54 posto. Srednja preduzeća, kojih ukupno ima 3.588 ili 11,11 posto od ukupnog broja, pridodala su 12,2 milijarde KM prihoda od prodaje, ili procentualno izraženo 18,68 posto.

- Ovo nam u stvari pokazuje da ipak u BiH mali broj velikih kompanija ostvaruje dvije trećine ukupnih prihoda od prodaje, te da su one okosnica ekonomskog sistema u BiH, zaključuju Hadžić koji je uradio sveobuhvatnu analizu ostvarenih prihoda od prodaje kompanija, prihoda od izvoza, neto dobiti i pojedinih omjera, kao što su na primjer omjer prihoda od prodaje i troškova plata, omjer prihoda od prodaje i prihoda od izvoza, itd.
Facebook Twitter Print