Kompanije i tržišta
Halal certifikat ima 141 kompanija, dvije izvan našeg regiona
19.9.2019 18:05 | Indikator.ba
Agencija za certificiranje halal-kvalitete BiH osnovana je 2006. godine i u regionu, gdje je ovlaštena da djeluje i vrši certificiranje prema zahtjevima halala standarda, dosad je certificirala 141 kompaniju.

-Od toga je 101 kompanija u BiH, 35 u Srbiji, dvije u Crnoj Gori, te kompanije koje su certificirane izvan našeg regiona, a radi se o kompanijama iz Bugarske i Turske – naveo je Damir Alihodžić, Direktor Agencije na pres-konferenciji povodom predstojećeg Sarajevo Halal Faira.

Predsjednik Uprave Bosnia Bank International (BBI) Amer Bukvić, kazao je da je Sajam dobar primjer javno privatnog partnerstva za dobrobit građana i BiH.

– Ove godine očekujemo još veći događaj nego lani, učestvovat će velike delegacije iz cijelog svijeta i to pozicionira Sarajevo kao centar za proizvodnju halal hrane za Evropu. Pored hrane u fokusu je i promocija turizma, naglasio je Bukvić.

SHF po drugi put organiziraju Bosna Bank International (BBI), Islamic Development Bank Group (IsDB) i IsDB Group Business Forum THIQAH u saradnji sa Islamskom zajednicom u BiH, a bit će održan u Sarajevu od 26. do 28. septembra pod pokroviteljstvom člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića.
Facebook Twitter Print