Kompanije i tržišta
Banka matičnih ćelija CryoSave izgubila dozvolu za rad
19.9.2019 05:04 | Indikator.ba
CryoSave, jedna od najvećih privatnih banki matičnih ćelija u Evropi, izgubila je ove nedjelje dozvolu za rad, saopštila je švicarska agencija Swissmedic.

U saopštenju Swissmedica navodi se da je Federalna kancelarija za javno zdravlje (FOPH) podnijela tužbu protiv kompanije CryoSave i njenog menadžmenta.

Kako je na svom nalogu na Twitteru objavio advokat Rastko Petaković, na osnovu prijave i dokaza koje je podnio švicarskoj agenciji za medicinska sredstva, protiv kompanije i menadžmenta je pokrenut postupak, jer postoje naznake da je kompanija počinila krivično djelo prekršivši švicarski zakon o transplantaciji, u dijelu koji se odnosi na izvještavanje i saradnju.

Kako je naveo Petaković, roditelji koji su deponovali matične ćelije svoje djece u ovoj banci, posljednjih mjeseci dobijali su obavještenja o transportu u Poljsku, u banku Famikord (PKBM).

"Kad sam utvrdio brojna kršenja zakona i medicinskih standarda CryoSavea, podnio sam krivičnu i administrativnu prijavu protiv CryoSavea", objavio je Petaković putem svog naloga na Twitteru.

On kaže da je transport matičnih ćelija obavljen bez saglasnosti i bez znanja korisnika. Osim toga, Cryosave je nastavio da prikuplja uzorke uz informaciju da će oni biti čuvani u Švicarskoj. Zatim, nejasno je i kako su i koji osjetljivi podaci pacijenata preuzeti od CryoSavea.

Transport bi trebalo da je bio uspješan, ali te ćelije moraju biti testirane kako bi se znalo da li su podobne za eventualnu upotrebu, naveo je Petaković.

"Ako vam je neka utjeha, bezbjedniji su tamo gdje su sad nego tamo gdje su bili. To ništa ne opravdava netransparentnost, ali je neka utjeha”, napisao je.

Prema informacijama sa kojima je Petaković upoznao srpsku javnost, kompanija je u rukama novog vlasnika od februara, međutim, problemi u funkcionisanju postoje najmanje od 2013/2014. godine.

Kako je rekao, sljedeći korak je pokretanje postupka za zatvaranje lokalnih ogranaka ove kompanije, koja i dalje posluje (u Bosni i Hercegovini od 2009. godine) i nastavak postupka protiv svih kompanija i lica umiješanih u prevarne radnje i izazivanje opasnosti za javno zdravlje.

Na bh. stranici CryoSavea maticnecelije.com, između ostalih, stoji podatak da u BiH ima više od 5.000 pohranjenih uzoraka matičnih ćelija.
Facebook Twitter Print