Život i umjetnost
Moćni uređaji sa hendikepom: Huawei predstavio mate 30 i mate 30 pro
19.9.2019 16:27 | Indikator.ba
Kineski tehnološki gigant Huawei predstavio je u Minhenu svoje najnovije mobilne telefone mate 30 i mate 30 pro.
Oba telefona se mogu pohvaliti izuzetnom tehnologijom u Huawejevoj verziji androida 10.

Ovo su prvi Huaweijevi telefoni koji su stigli u prodaju nakon što je Trump zabranio američkim kompanijama saradnju s ovom kineskom tvrtkom. Iako je u početku najavljeno da će mate 30 moći i u potpunosti uživati Googleove usluge, američka kompanija je krajem avgusta objavila da to neće biti slučaj.
Kako će u Huaweiju odgovoriti na ovaj udarac, otad je ključno pitanje.
Uređaj će, kako je rečeno na prezentaciji, biti opremljen Huaweijevom preoblakom Android EMUI 10, temeljenom na najnovijoj verziji Googleovog Android 10 operativnog sistema.

Pitanje operativnog sistema je ostavilo u sjeni ono što novi telefoni mogu učiniti.
Najistaknutija u dizajnu je stražnja strana uređaja koja ostavlja četvrtasti raspored i raspoređuje tri kamere u velikom krugu u sredini gornje trećine uređaja. Mate 30 pro ćemo moći gledati na "zakrivljenom" OLED zaslonu, slično kao Samsungovi zasloni, dok će mate 30 imati zaslon obrubljen s minimalnom obrubom.
Tu je i skriveni senzor kretanja, 3D dubinska kamera, selfie kamera i senzor blizine i ambijentalno svjetlo. Dijagonala mate 30 bit će 16,8 centimetara s rezolucijom 2340x1080, a mate30 pro bit će nešto kompaktniji 16,6 centimetara s rezolucijom 2400x1176.

Telefon će stvarati zvuk vibracijom na zaslonu, što znači da na uređaju neće biti mjesta za zvučnike. Oba modela će također biti vodootporna.
Uređaj će pokretati kirin 990 5G sisstem procesora s ugrađenim 5G mrežnim modemom. Ukupno uređaj ima 21 antene raspoređene po kućištu, od kojih je 14 za 5G mreže. U međuvremenu će mate 30 baterija biti 4200 mAh, a mate 30 pro 4500 mAh.

Za predstavljanje u Huaweiju su odabrali Evropu, mada je jasno da će nedostatak Googleovog softvera na tako moćnim zmajevima još uvijek uvelike utjecati na atraktivnost potencijalnih kupaca upravo na našem kontinentu.
Facebook Twitter Print