Tržište kapitala
Suspenzija za društva koja nisu dostavila finansijske izvještaje
20.9.2019 06:46 | Indikator.ba
Sarajevska berza najavila je da će počev od utorka, 24.09.2019. godine privremeno suspendovati trgovinu dionicama emitenata koji nisu dostavili polugodišnje izvještaje o poslovanju u formi i na način propisan zakonskim i podzakonskim aktima FBiH.

Suspenzija će trajati do dostave nedostajućeg izvještaja, odnosno do maksimalnog roka od 15 dana tj. zaključno sa 09.10.2019. godine.
Dionice emitenata koji ni nakon ovog roka ne dostave polugodišnji izvještaj bit će presegmentirane na subsegment Slobodnog tržišta ST-3, koji je rezervisan za netransparentna dionička društva.

SASE je odluku o suspenziji donijela kao mjeru zaštite investitora od ulaganja u dionice emitenata koji ne poštuju svoje zakonske obaveze u pogledu izvještavanja, nakon što je 11./12.09.2019. godine emitentima koji nisu dostavili izvještaje uputila upozorenje da izvrše obaveze u skladu sa Zakonom o tržištu vrijednosnih papira i Pravilnikom o objavljivanju informacija i izvještavanju na tržištu vrijednosnih papira.

Ukoliko emitenti do ponedeljka, 23.09.2019. godine dostave nedostajući izvještaj, mjera suspenzije neće biti sprovedena.

Na popisu je 11 društva koja nisu dostavile izvještaje Sarajevskoj berzi.
Facebook Twitter Print