Ekonomija
Kašnjenja u primjeni PSD2 direktive: Problem provjera identiteta kupaca
20.9.2019 17:14 | Indikator.ba
Odgoda uvođenja snažne provjere autentičnosti korisnika u skladu s drugom Direktivom o uslugama platnog prometa u EU nije općenito dobrodošla, ali predstavlja dragocjenu priliku za potrošače da imaju veću sigurnost.

Centralna banka Irske i britansko finansijsko regulatorno tijelo FCA odgodili su provedbu snažne provjere autentičnosti korisnika (SCA) zbog zabrinutosti da banke, pružatelji platnih usluga i trgovci nisu spremni za promjene, izvijestio je Euromoney.

Prvobitni rok za provedbu SCA-e bio je 14. reptembar 2019., ali Irska centralna banka saopćila je da će pružiti dodatno vrijeme za provođenje potrebnih reformi, navodeći da se angažirala s platnom industrijom "kako bi razvila plan migracije za provedbu SCA-e za e-commerce transakcije što je prije moguće nakon ovog datuma".

FCA je također pristala odgoditi primjenu, najavivši da će tvrtke u Velikoj Britaniji imati dodatnih 18 mjeseci da izvrše sve potrebne promjene i provedu potrebna ispitivanja.

Druga EU Direktiva o platnim uslugama (PSD2) zahtijeva da se SCA primijeni na sva elektronička plaćanja unutar Evropskog ekonomskog prostora (EEA) korištenjem dva neovisna izvora validacije ili dvofaktorne provjere autentičnosti. Ovo je kombinacija nečega što primalac uplate zna, poput šifre; nečega što ima, poput kartice ili telefona; i nečega što mu suštinski pripada, kao što su otisci prstiju.

Dvadeset drugog avgusta, njemačko savezno tijelo za finansijski nadzor priopćilo je da neće prigovoriti pružateljima platnih usluga sa sjedištem u Njemačkoj koji izvršavaju plaćanja putem kreditnih kartica putem interneta bez SCA "za sada", dok je samo tri dana prije roka, 14. septembra, mađarska centalna banka primijenila prijelazno razdoblje od 12 mjeseci.

S druge strane, Evropsko bankarsko tijelo (EBA) objavilo je tek krajem juna mišljenje o pristupu provjere autentičnosti koja se trenutno primjenjuje na tržištu i o tome smatra li SCA kompatibilnim za svaki od tri elementa - znanje, posjedovanje i pripadnost.

"Omogućiti svakom nadležnom nacionalnom tijelu da radi svoje stvari kada su prekogranične transakcije uobičajena pojava nije idealno", kaže Andrew Hewitt, direktor platnih i podatkovnih rješenja u FIS-u. "EBA je također mogla izdati smjernice i ranije".

Proširenja bi trebala biti koordinirana", slaže se Jean Lambert, stariji stručnjak za bankarstvo i regulaciju u Gemaltu, tvrtki za digitalnu zaštitu. "Situacija u kojoj svaka zemlja ima svoje kašnjenje mogla bi dovesti do poteškoća.
U tom smislu, EBA i evropske vlasti trebale bi pridonijeti usklađivanju tržišta, što je jedan od glavnih ciljeva PSD2.

"Andrew Barber, partner u tvrtki za profesionalne usluge Pinsent Masons, priznaje da će sigurnosni teret uzrokovan SCA-om biti dodatno opterećenje za e-trgovinu u kratkom roku.

"Dok se platna industrija ne potrudi na jednostavan način prikupljati dodatne informacije za provjeru autentičnosti, plaćanja će potrajati duže i vjerovatno će trebati više koraka sa potrošačima", kaže on.
Facebook Twitter Print