Kompanije i tržišta
Teški dani za Adria Airways: Kreditori zbog dugova zaplijenili dva aviona
21.9.2019 06:16 | Indikator.ba
Slovenska Agencija za civilni avio-saobraćaj potvrdila je da su dva aviona kompanije Adria Airways zaplijenili kreditori zbog dugovanja.

Regulatorni organ Slovenije navodi da su dva aviona tipa Bombardier CRJ900 izbrisana iz državnog registra.

Adria u svojoj floti ima 12 Bombardiera, od kojih je polovina uzeta na "mokri lizing" (wet lease) preko ugovora sa drugim avio-prevoznicima, ali sama kompanija ne posjeduje nijedan avion.
Naime, u floti CRJ900 letjelica, četiri su pod ugovorom do 2022, još dvije do 2026. i 2027. godine, dok je jedan iznajmljen po ugovoru o plaćanju na sat, gdje Adria plaća vlasniku na osnovu korišćenja aviona. Preostala dva su iznajmljena na dugoročnoj osnovi, piše portal Exyuaviation.

Adria ima problema sa kašnjenjem i otkazivanjem letova, dok traži strateškog partnera koji bi obezbijedio preko potreban kapital.

Kako je prethodno objavio B92, slovenska avio-kompanija je otkazala let između Ljubljane i Beča nakon što je otkriveno da su policija, izvršilac i advokati "FairPlanea", kompanije koja zastupa putnike, planirali da dočekaju avion te kompanije u prijestonici Austrije.

Prema časopisu Finance, Adria Airways je krajem prošle godine imala više od 10 miliona eura negativnog kapitala. Kompaniji prijeti oduzimanje licence, a situaciju razmatra Direkcija za civilnu avijaciju Slovenije, kojoj je Adria prije nekoliko dana dostavila izvještaj.

Istovremeno, slovenska vlada je priopćila kako neće spašavati Adria Airways od mogućeg stečaja.
Facebook Twitter Print