Politika i društvo
EU neuspješna u provedbi pravila protiv pranja novca
21.9.2019 06:26 | Indikator.ba
Pravila protiv pranja novca trebaju koordiniranu i brzu provedbu, rekli su zastupnici Evropskog parlamenta u rezoluciji usvojenoj u četvrtak s 530 glasova za, 14 protiv i 104 suzdržana.

Zastupnici naglašavaju da je datum prenošenja četvrte direktive o pranju novca (4 AMDL) bio juni 2017., a pete AMDL januar 2020. te pozivaju države članice da primijene već dogovorena pravila protiv pranja novca u nacionalnom zakonodavstvu.

Zastupnici smatraju da su nedostatak saradnje i slaba razmjena informacija između nacionalnih vlasti i jedinica finansijskog obavještavanja glavna prepreka sprečavanju pranja novca, kriminalnog finansiranja i finansiranja terorizma u svim državama članicama.

Oni sugeriraju da bi zakoni o minimalnim standardima o AML /CTF (računajući finansiranje terorizma) mogli biti glavni uzrok lošeg provođenja te pozivaju Komisiju da za svaku buduću reviziju zakona o AML procijeni hoće li propis biti više odgovarajući pravni akt nego direktiva.

Evropski zastupnici naglašavaju da su glavna odgovornost za provedbu na nacionalnim vlastima te pozivaju da njihova odgovarajuća snaga i osoblje budu smatrani prioritetom za tekuće provjere. Također pozdravljaju povećanje resursa Evropske agencije za bankarstvo, promatrača u borbi protiv pranja novca.

Evropski zastupnici podsjećaju da bi registri za vlasništvo korporacija i drugih pravnih osoba trebali biti spremni do 10. januara 2020., a fondacije i slični pravni aranžmani do 10. marta 2020. te pozvali države članice da ubrzaju rad.

Podržavaju uspostavu nove metodologije za identificiranje visoko rizičnih trećih zemalja koje imaju strateške nedostatke u vezi s borbom protiv pranja novca i pozivaju Komisiju da primijeni transparentan postupak s jasnim i konkretnim mjerilima za ove zemlje i da osigura javni nadzor.

Prema Europolu, čak 0,7-1,28% godišnjeg BDP-a Unije "otkriveno je kao uključeno u sumnjivu finansijsku aktivnost".

Komisija je pokrenula postupke protiv kršenja većine država članica zbog neuspjeha u provedbi pravila protiv pranja novca.
Facebook Twitter Print