Kompanije i tržišta
Ulogom od 100 eura svako može postati dioničar u tvrtki Mate Rimca
22.9.2019 17:26 | Indikator.ba
Greyp Bikes, tvrtka Mate Rimca koja se bavi proizvodnjom električnih bicikala i sestrinska tvrtka Rimac Automobila, kreće u javnu ponudu digitalnog tokena.

Tačnije, od ponedjeljka 23. septembra Greyp pokreće crowdfunding kampanju u kojoj svaki zainteresirani ulagač, za minimalan ulog od 100 eura, može postati vlasnik udjela u Rimčevoj tvrtki Greyp i stajati uz bok Porscheu koji tamo drži udio od 11 posto. Iz Rimčeve tvrtke napominju da ulagač time ostvaruje pravo glasa u upravljačkim odlukama kompanije i pravo na isplatu dividende, izvijestio je novac.hr.

Kako je objasnio Filip Nendl, projektni menadžer u Greypu, njihova javna ponuda tokena, odnosno Equity Token Offering (ETO), među prvim je takvim modelima prikupljanja sredstava u svijetu.
Nije klasično izlistavanje na berzi jer ide preko blockhain tehnologije, ali nije ni ICO (Initial Coin Offering) verzija crowdfunding u kripto-svijetu koja je zadnjih godina bila izrazito popularna.

Naime, za razliku od ICO-a, u kojem investitor ne stupa ni u kakav pravni odnos s kompanijom, u ETO-u investitor postaje dioničar tvrtke i ostvaruje ista prava. Stoga investitiori u Greyp ne mogu biti anonimni kao što to mogu ulagači u ICO-u.

Procedura funkcionira u nekoliko etapa. Prva je identifikacija potencijalnog ulagača na njemačkoj platformi Neufund gdje će morati ostaviti svoje podatke. Platforma je to slična Kickstarteru gdje će nakon procesa "white listinga" u kojem će ulagači iskazati svoj interes, odnosno predbilježiti se za za kupovinu tokena bez obaveze, kreće privatna prodaja u kojoj će samo oni moći sudjelovati. Oni koji sudjeluju u privatnoj kupovini tokena ostvaruju popust od 10 posto. Ako se svi tokeni ne prodaju u privatnoj kupovini nakon dvije sedmice kreće javna prodaja tokena.

Na taj način Greyp, čija je trenutna valuacija 45 miliona eura, cilja prikupiti pet miliona eura investicija. Tako će osim u eurima, investitor moći plaćati i u kriptovaluti Ether, a u istoj kriptovaluti isplaćivat će se dividenda. Na raspolaganju je tek 30 dionica, a jedna je dionica ekvivalent milionu tokena čija je cijena 0.161870 eura. Minimalno ulaganje je 100 eura.
Facebook Twitter Print