Menadžment
Kristalina Georgijeva potvrđena kao čelnica MMF-a
26.9.2019 07:04 | Indikator.ba
Bugarska ekonomistica Kristalina Georgijeva u srijedu je potvrđena kao nova čelnica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), čime je postala prva osoba izvan zapadne Evrope koja je preuzela vodstvo tog trilion dolara vrijednog svjetskog kreditora.

Georgijeva je političarka desnog centra koja je odrastala u Bugarskoj tokom komunizma, a svoju je reputaciju izgradila na funkciji izvršne direktorice Svjetske banke koju vrši od 2017. Prije toga bila je potpredsjednica Evropske komisije zadužena za proračun i ljudske resurse.

Poznata je kao direktna osoba, promoterka spolne ravnopravnosti i borbe protiv klimatskih promjena.
Na novoj funkciji ju čeka niz izazova, poput usporavanja rasta svjetskoe ekonomije zbog eskalacije trgovinskih tenzija između SAD-a i Kine.

"Upalila su se lampice upozorenja i moramo biti spremni na testiranje", rekla je 66-godišnja Bugarka nakon imenovanja u sjedištu Fonda u Washingtonu.

Osim ekonomskih problema, Georgijeva će se morati suočiti i s time što se SAD, koji ima najveće glasačko pravo u odboru MMF-a, povukao iz niza multilateralnih sporazuma, kao i s rizicima u brzorastućim ekonomijama poput Argentine koja je prošle godine od Fonda dobila rekordnu finansijsku pomoć od 57 milijardi dolara.

Georgijeva je istaknula da će joj prioritet biti pomaganje 189 država članica da minimiziraju rizike. Istaknula je da će Fond biti susretljiv prema svim članicama, neovisno o njihovoj veličini.

Georgijeva je imala veliku podršku francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, a prošli su je mjesec podržale i ostale države Evropske unije, kao i SAD.
Ona je druga žena na čelu Fonda, uz Christine Lagarde od koje je preuzela funkciju i koja je postala direktorica Evropske centralne banke. Dosad je na čelu MMF-a bilo pet Francuza, dvoje Šveđana, te po jedan Belgijanac, Holanđanin, Nijemac i Španac.
Facebook Twitter Print