Najbolji poslovni potez
Najbolji potez u turizmu napravile žene iz Žepča, Trebinje i Fly Bosnia
28.9.2019 06:49 | Indikator.ba
Odluka Dragane Mrkonjić iz Ljubatovića kod Žepča da zajedno sa grupom žena na vlastitom gazdinstvu pokrene eko-agro seoski turizam; otvaranje revitaliziranog doka na rijeci Trebišnjici sa kojeg je u Trebinju zaplovilo deset tradicionalnih lađa, te uključivanje domaće aviokompanije Fly Bosnia u prevoz hodočasnika iz Evrope u Međugorje - najbolji su potezi u turizmu u sezoni ljeto 2019. po ocjerni portala Indikator.ba.

Rezultati su objavljeni povodom ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana turizma.

Priznanja će dobitnicima biti uručena u vrijeme održavanja Sajma turizma u Sarajevu u oktobru na svečanosti u partnerstvu sa Privrednom komorom Federacije BiH, drogerija i drogerie markt dm u BiH i Centra Skenderija.

Tokom ljetne turističke sezone portal Indikator,ba je na području cijele BiH registrovao 32 odluke, inicijative i akcije kompanija, lokalnih vlasti, turističkih i nevladinih organizacija, osmišljenih radi unapređenja i podizanja kvaliteta turizma, investiranja u nove objekte, plasiranja novog turističkog proizvoda, valorizacije prirodnih resursa i kulturno-istorijske baštine. Naknadno je na prijedlog kolega sa portala Akos.ba na tu listu dopisano i formiranje nove turističke agencije sa halal-certifikatom.

Nakon svestrane analize uz spomenute poteze u uži izbor za dodjelu priznanja ušla su i ova tri prijedloga: raspisivanje tendera za izdavanje koncesije za korištenje tople ljekovite vode na lokaciji Tičića (opština Kakanj); uređenje zapuštenog jezera Šljivno na planini Manjači radi daljih aktivnosti na privlačenju potencijalnih investitora u izgradnju rekreativno-turističkih sadržaja, te usvajanje Strategije razvoja turizma i otvaranje prvog biciklističkog auto puta na području Živinica.

Ovo je druga godina kako portal Indikator.ba u okviru neovisnog i neprofitnog projekta bira najbolje poteze u ljetnoj turističkoj sezoni za što je kao glavnog konsultanta angažovao prof. dr. Ivanu Pavlić, prorektorku Sveučilišta u Dubrovniku u okviru kojeg sa obrazuju i menadžeri za turizam.

Analize portala Indikator.ba ukazuju na to da turizam i u ovoj godini ima ubrzanu stopu rasta, a po broju turista i noćenja, te investiranja značajno doprinosi jačanju domaće ekonomije i u svijetu stvara novi imidž o našoj zemlji. To je i razlog da ovo postaje veoma bitna privredna grana u zaustavljanju depopulacije prostora BiH, zapošljavanju, promovisanju održivog razvoja i ukupnoj stabilizaciji društva.

Priredio: Hajdar Arifagić
Facebook Twitter Print