Menadžment
Projektu restrukturiranja Agrokora u SAD dodijeljena prestižna međunarodna nagrada
28.9.2019 07:09 | Indikator.ba
Fabris Peruško je 26. septembra 2019. godine u Clevelandu preuzeo Turnaround and Transaction Award (TMA) nagradu za finansijsko restrukturiranje Agrokora, koje je prema ocjeni struke u SAD-u proglašeno najznačajnijim takvim međunarodnim postupkom u svijetu, u kategoriji međunarodna transakcija godine, te jednim od 12 najznačajnijih međunarodnih postupaka restrukturiranja u svijetu u 2018. godini.

Vanredni povjerenik Agrokora i glavni izvršni direktor Fortenova grupe Fabris Peruško je u društvu domaćih i stranih pravnih savjetnika Tina Doličkog iz Odvjetničkog ureda Bogdanović i Dolički i Wolframa Pruska iz odvjetničke kuće Kirkland & Ellis, nagradu preuzeo u ime cijelog tima koji je tokom postupka vanredne uprave vodio restrukturiranje Agrokora, koje je rezultiralo nagodbom povjerilaca i njenom uspješnom implementacijom.

"Ova nagrada je još jedno veliko međunarodno priznanje zahtjevnom procesu spašavanja iznuzetno značajne hrvatske i regionalne kompanije. Posebno nas veseli što priznanje stiže od stručnjaka koji svakodnevno rade na sličnim projektima u svijetu. To što su u konkurenciji više od 100 globalnih projekata, među najbolje uvrstili upravo postupak vanredne uprave u Agrokoru, govori o zahtjevnosti i obuhvatu tog restrukturiranja i njegovom utjecaju na nacionalnu i regionalnu ekonomiju, rekao je Fabris Peruško-

Fortenova grupa – kompanija koja je nastala implementacijom nagodbe povjerilaca u Agrokoru danas radi na svim tržištima regije, zapošljava više od 52 tisuće ljudi i polako, ali sigurno se razdužuje i postaje zdrava i perspektivna kompanija.

Podsjetimo da je portal Indikator.ba ocijenio nagodbu u slučaju Agrokora potezom godine u regiji u 2018. godini. Nagrada je predstavniku grupacije, izvršnoj direktorici Konzuma u BiH Nedjeljki Bilić, uručena na svečanosti u Sarajevu koju je krajem juna Indikator.ba priredio u partnerstvu sa Privrednom komorom FBiH.
Facebook Twitter Print