Život i umjetnost
Na šta trebate paziti kada putujete u Saudijsku Arabiju
29.9.2019 05:08 | Indikator.ba
Građani 49 zemalja, među kojima je i Bosna i Hercegovina, sada mogu putovati u Saudijsku Arabiju sa posebnom turističkom vizom.
Do sada su samo hodočasnici i privrednici mogli putovati u ovu konzervativnu muslimansku državu. Zbog novih posjetitelja vlasti u najvećoj zemlji Arapskog poluotoka najavile su novo zakonodavstvo o javnoj pristojnosti i pravilima ponašanja u zemlji.

Zakonodavno jasno definira 19 pravila javne pristojnosti i ponašanja za strance u zemlji. Pored pravila o pristojnom odijevanju i prikrivanju žena, zabranjeno je njušiti, pljuvati i javno pokazivati ​​naklonost. Treba uzeti u obzir i vrijeme svakodnevne molitve, koja jekod muslimana u državi obavezna pet puta dnevno. Tokom molitve bit ćete kažnjeni zbog glasnog razgovora i sviranja muzike. Naravno, alkohol je i dalje zabranjen, a posjedovanje droga u kraljevstvu može se čak kazniti smaknućem.

Posebna pravila u skladu sa ortodoksnim oblikom islama koji se slijedi u kraljevstvu vrijede za žene. Nije im dopušteno rukovati se ili dodirnuti strane muškarce, a zabranjena je javno ljubljenje ili iskazivanje naklonosti. Iako moraju biti pokrivene u javnosti, neće morati nositi tradicionalnu žensku odjeću ako se, naravno, ponašaju pristojno.

Popuštanje strogih pravila za posjet zemlji dio je tzv. procesa reformi saudijskog prestolonasljednika, princa Mohameda bin Salmana. Prema riječima stručnjaka, razlozi za to uglavnom su povezani s promjenama u ekonomiji zemlje, na koje su oni u velikoj mjeri prisiljeni zbog pada cijena nafte.

Pored direktnog ekonomskog utjecaja, omekšavanje ograničenja također obećava bolji međunarodni ugled i lakše poslovanje s državama Evrope i SAD.

Kazne za prekršaje kreću se u rasponu od 50 rijala (12 USD) do 6000 rijala (1.460 USD), a uključene su i zatvorske kazne. Ponašanje turista nadzirat će saudijska policija, što je daljnji odmak od dosad strogih vjerskih zakona u kraljevstvu. Do sada je takve prekršaje rješavala stroga vjerska moralna policija Mutava. Posjećivanje Meke i Medine, najsvetijih mjesta muslimana nevjernicima je i dalje strogo zabranjeno, uprkos otvaranju zemlje. (Foto: Pixabay)
Facebook Twitter Print