Najbolji poslovni potez
Najbolji poslovni potez u avgustu: dm ukinuo podjelu plastičnih vrećica
2.10.2019 06:10 | Indikator.ba
Kompanija dm u Bosni i Hercegovini sredinom avgusta je iz prodavnica povukla male plastične vrećice (koje je besplatno dijelila potrošačima), nastavljajući da doprinosi zaštiti životne sredine i smanjenju plastičnog otpada. Tu odluku poslovni portal Indikator.ba stavio je na vrh liste najboljih poslovnih poteza u BiH tokom osmog mjeseca ove godine.

Za najbolji poslovni potez u regiji izabrana je iskazana namjera japanske kompanije Toyo Tires da u Inđiji (Srbija) u pogon za proizvodnju auto guma investira 390 miliona euro i zaposli 500 ljudi. Uz to je najavljeno da će taj pogon 2022. godine preuzeti ključnu ulogu kompanije u opskrbi evropskog i ruskog tržišta.

Njemački industrijski konglomerat Siemens objavio je u avgustu da je njegov ogranak za medicinske uređaje postigao dogovor o kupovini američkog proizvođača kirurških robota Corindusa pri čemu će za ukupan iznos dionica platiti 1,1 milijardu američkih dolara, što je tokom tog mjeseca bio najbolji poslovni potez u Evropi. Riječ je o robotima koji hirurzima pomažu pri operaciji na venama i arterijama.

Krajem avgusta započelo je najspektakularnije pregovaranje o spajanju teškom 200 milijardi američkih dolara pri čemu su glavni akteri duhnski divovi Philip Morris International i Altria. Ove dvije kompanije drže čelnu poziciju u proizvodnji "marlbora". Altria je Philip Morris 2008.godine izdvojila u zasebnu kompaniju koja ju je u međuvremenu nadrasla po tržišnoj kapitalizaciji i obimu poslovanja dostignuvši vrijednost od oko 120 milijardi USD. Po ocjeni portala Indikator.ba njihovo ponovno spajanje je najbolji poslovni potez u ostatku svijeta u tom mjesecu.

Sve upućuje na to da je rečeni potez učinjen zbog pada prodaje cigareta, koja je lani u svijetu umanjena za 4,5 posto.

Priredio: Hajdar Arifagić
Facebook Twitter Print