Tržište kapitala
Austrijski investitor dobio dozvolu: Osniva se novi otvoreni fond WVP PREMIUM
3.10.2019 17:58 | Indikator.ba
Na tržištu investicionih fondova u Bosni i Hercegovini pojavio se novi otvoreni investicijski fond, iza kojeg stoji austrijski kapital, izvještava Indikator.ba.

Društvo za upravljanje investicionim fondovima WVP FUND MANAGEMENT, koje je registrovano u Banjoj Luci sredinom jula ove godine, a o čemu je Indikator.ba pisao, dobilo je dozvolu Komisije za hartije od vrijednosti RS za osnivanje Otvorenog akcijskog investicionog fonda sa javnom ponudom "WVP PREMIUM".

Fond je već upisan u Registar fondova i dodijeljen mu je jedinstveni identifikacioni broj, a odobrena su i akta - prospekt, Statut - i zaključen ugovor o obavljanju poslova banke depozitara.

Nakon što se prospekt u skraćenom obliku i statut OAIF WVP PREMIUM objave u dnevnom listu dostupnom na teritoriji Republike Srpske, uslijedit će upis udjela.

Iza novog igrača na tržištu fondova stoji WVP Versicherungs Vermittlungs Gesellschaft m.b.H. Graz, međunarodna grupacija za finansijsko savjetovanje. Osnovana je 1985. godine s idejom stručnog savjetovanja klijenata o finansijskim ulaganjima.

Danas posluje u 16 zemalja srednje i istočne Evrope, uključujući i neke od zemalja regiona u kojima posjeduje investicione fondove.

Na tržištu Banjalučke berze trenutno ima aktivnih 17 otvorenih investicionih fondova.
Facebook Twitter Print