Politika i društvo
Ujedinjeni Arapski Emirati i Švicarska neće više biti porezne oaze
4.10.2019 14:22 | Indikator.ba
Ministri finansija Evropske unije spremaju se izbrisati s popisa poreznih oaza Ujedinjene Arapske Emirate i Švicarsku a zadržat će Američku Samou, Guam i Američke djevičanske otoke, pokazuje dokument Evropske unije.

EU je uspostavio crnu i sivu listu poreznih oaza u decembru 2017. godine nakon što su novinari otkrili složene manevre kojima kompanije i bogati pojedinci nastoje smanjiti porezne obaveze, piše Hina.

Crna lista obuhvaća zemlje koje ne sarađuju s EU-om u poreznim pitanjima. Mjesto na crnoj listi za njih znači lošu reputaciju i strože kontrole u transakcijama s EU-om.
Na sivoj su pak listi zemlje koje imaju neadekvatne porezne standarde ali su se obavezale da će izmijeniti propise u skladu s evropskim zahtjevima.

Bruxelles redovno ažurira liste, isključujući zemlje koje su poboljšale poreznu regulativu ili dodajući nove. Očekuje se da će na sastanku 10. oktobra ministri finansija EU-a izbrisati s crne liste Ujedinjene Arapske Emirate i Maršalske otoke u Tihom oceanu.
U tom bi slučaju na listi ostalo devet zemalja - Belize, Fidži, Oman, Samoa, Trinidad i Tobago, Vanuatu i tri američka prekomorska teritorija.

Ujedinjeni Arapski Emirati trebali bi biti izbrisani s liste budući da su u septembru usvojili nove propise o poreznim strukturama, stoji u dokumentu EU-a. Ta zemlja inače ne naplaćuje korporativne poreze pa je zanimljiva kompanijama u potrazi za porezima manjim od onih u zemljama u kojima posluju. Ta činjenica sama po sebi ne bi joj priskrbila mjesto na evropskoj listi ali je Bruxelles - kako bi smanjio rizik izbjegavanja poreza - zatražio od vlasti da ubuduće registriraju samo one kompanije koje kod njih i posluju.

Švicarska bi pak iduće sedmice trebala biti izbrisana s evropske sive liste poreznih oaza zahvaljujući poreznoj reformi koja je, prema dokumentu EU-a, dovoljna da se ispune evropski standardi.

Srbija, Albanija, Kostarika i Mauricijus također će iduće sedmice biti izbrisane s evropske sive liste poreznih oaza, na kojoj će pak ostati zemlje poput Kajmanskih otoka, Turske, Bahama i Bermuda, dodaje Reuters.
Facebook Twitter Print