Politika i društvo
Mali Šengen, Cefta Plus: Uobličuje se inicijativa o novoj trgovinskoj integraciji
4.10.2019 16:39 | Indikator.ba
Inicijativa o stvaranju tzv. malog Šengena ili zone Cefta Plus, koju su pokrenule Srbija, Sjeverna Makedonija i Albanija, a kojima bi trebalo da se pridruže BiH, Crna Gora i Kosovo, trebalo bi da bude detaljnije razrađena na predstojećem sastanku u Novom Sadu, najavljenom za 9. oktobar.

Zvaničnici u Beogradu poručuju da bi realizacija ove inicijative podrazumijevala ukidanje svih vancarisnkih prepreka, a što bi doprinijelo razvoju regiona i privlačenju investitora.

"To podrazumijeva da uklonimo sve vancarinske barijere, da priznamo međusobne certifikate, fito-sanitarne, veterinarske, da priznamo sve laboratorijske nalaze. To bi smanjilo logističke troškove na graničnim prelazima", kazao je ovim povodom ministar trgovine Srbije Rasim Ljajić.
Želja iniciajtora je i da se ode korak naprijed u odnosu na Cefta sporazum, koji je doveden u pitanje poslije uvođenja prištinske takse.

U najboljem slučaju, Zapadni Balkan trebalo da nastupi kao jedinstveno tržište od oko 20 miliona ljudi, ali su su mu prije toga ulaganja. Između ostalog, to podrazumijeva ulaganja u granične prijelaze budući da većina njih datira iz vremena bivše Jugoslavije i nije rekonstrusiana.
Ministar Ljajić koji snažno zagovara ideju vjeruje da bi se od Evropske unije mogla dobiti finansijska podrške za ova ulaganja.

Osim Unije, ekonomsku integraciju Zapadnog Balkana šestorke podržavaju i preporučuju finansijske institucije. Stručnjaci Svetske banke misle da samo tako može do dugoročne ekonomske stabilnosti.
Facebook Twitter Print