Politika i društvo
Erdogan u Srbiji: Srpsko-turska autocesta za Sarajevo
7.10.2019 17:03 | Indikator.ba
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan došao je u dvodnevnu posjetu Srbiji, čime će označiti turska ulaganja u regiju.

Utorak će započeti gradnja autoputa Beograd-Sarajevo, što će biti važno za cijelu regiju.

Erdogan se već sastao sa srpskim kolegom Aleksandrom Vučićem. Izrazili su uvjerenje u još bolju bilateralnu i privrednu saradnju dviju zemalja. Vučić je podsjetio da je Erdoganovim prvim posjetom 2017. godine trgovina između dviju zemalja iznosila 830 miliona eura, a prošle godine je premašila milijardu.

Podsjetili su i da Srbija i Turska obilježavaju 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa, javlja srbijanska novinska agencija Tanjug.

Za Erdogana, koji državu Srbiju vidi kao centralnu na Balkanu sa značajnim strateškim položajem, cilj obilaska je jačanje odnosa i saradnja na svim poljima, rekao je.

Vučić je podsjetio i da će se u utorak sastati s članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine na tripartitnom samitu, čime će se svečano označiti početak izgradnje autoputa Beograd-Sarajevo, na dionici Sremska Rača-Kuzmin, gdje radove već izvode turska i srpska kompanija.

Vrijednost projekta procjenjuje se na oko 250 miliona eura. Erdogan je rekao da će autocesta biti put mira i prijateljstva Srbije i BiH.

Tokom Erdoganovr posjete bit će održan sastanak Vijeća za saradnju dviju zemalja i poslovni forum, a bit će potpisano i niz bilateralnih sporazuma. Erdogan je sa sobom poveo čak 200 privednika.

Turska preduzeća imaju u Srbiji više od 150 tvornica.
Facebook Twitter Print