Kompanije i tržišta
American Express kartice u Hrvatskoj bit će zamijenjene Visom
8.10.2019 05:26 | Indikator.ba
Svi korisnici American Expressa u Hrvatskoj do kraja ove godine mogu koristiti svoje kartice, nakon čega će biti zamijenjene Visom.

"PBZ Card bio je izdavatelj kartica American Express u Hrvatskoj, koje se mogu koristiti do kraja ove godine. U skladu s odlukom kompanije American Express o napuštanju licencnog modela poslovanja u zemljama EU-a, PBZ Card više ne izdaje kartice American Express niti je u mogućnosti svojim korisnicima osigurati karticu American Express drugog izdavatelja izvan RH", pojasnili su iz PBZ-a za Tportal.

Ako neki korisnik i dalje želi karticu American Express, može je zatražiti direktno od kompanije American Express u zemlji u kojoj American Express izdaje kartice osobama iz drugih zemalja.

Povlačenje licencnog modela American Expressa odnosi se na tržište Evropske unije, ali ne i Bosne i Hercegovine i izdavatelja American Express kartica u BiH.
Prema podacima Centralne banke BiH, u Bosni i Hercegovini je na kraju 2018. godine bilo 7.123 American Express kartica i najmanje su zastupljene među svim kartičnim brendovima.
Tržišni udio American Expressa je u BiH svega 0,3 posto.
Facebook Twitter Print