Ekonomija
Evropska komisija poslala novi upitnik Udruženju Libra
8.10.2019 11:30 | Indikator.ba
Izvršna vlast Evropske unije poslala je upitnik Facebooku i Udruženju Libra tražeći pojašnjenja o predloženoj digitalnoj valuti zvanoj Libra, potvrdio je glasnogovornik Evropske komisije u ponedjeljak za CNBC.

Nova pitanja koja postavlja Evropska komisija "nadilaze" prethodne antitrustovske zabrinutosti koje je postavila Udruženju Libra, rekao je glasnogovornik.

Upitnik je dodao još jedan sloj nadzora projektu digitalne valute koji je Facebook pokrenuo u junu. Regulatori, kreatori politika i političari širom svijeta kritizirali su projekt otkad je on predstavljen.

"udruženje Libra pozdravlja ovaj dijalog o javnoj politici i proces koji uključuje više dionika koji će pomoći u oslobađanju ekonomskog i socijalnog potencijala digitalnih valuta", izjavio je Dante Disparte, šef politike i komunikacija za Udruženju Libra.

O posljednjoj rundi ispitivanja EU prvi je izvijestio Financial Times u nedjelju. FT je, pozivajući se na kopiju dokumenta, rekao da je EU izrazila zabrinutost zbog finansijske stabilnosti, pranja novca i rizika privatnosti podataka.

Evropske zemlje poput Francuske zavjetovale su se da će blokirati razvoj Libre, rekavši da to predstavlja rizik za suverenitet nacionalnih valuta. Regulatori zaštite podataka u Evropi stoga su izrazili sumnju u kombinaciju "ogromnih rezervi" ličnih i finansijskih podataka koje bi se smatrale dijelom prijedloga Libre.

U međuvremenu, članovi House Financial Services Committee traže svjedočenje izvršnog direktora Facebooka Marka Zuckerberga o planovima tvrtke u vezi s Librom, izvijestio je prošle sedmice CNBC.

PayPal je u petak objavio da se povlači iz Udruženja Libra, neprofitne organizacije sa sjedištem u Švicarskoj, koja nadgleda projekt. Tvrtka za plaćanje rekla je da će se umjesto toga usredotočiti na vlastite napore na "demokratizaciji pristupa finansijskim uslugama za nedovoljno uključenu populaciju".

Udruženje Libra ima za cilj stvaranje jeftine mreže brzih plaćanja koja može "osnažiti milijarde ljudi sa finansijskim nezadovoljstvom. Dvadeset sedam članova osnivača Udruženja, u koju se ubrajaju Facebook, kao i druge tehnološke firme poput Ubera i Spotifya, zakazale su sastanak sljedeće sedmice u Ženevi u Švicarskoj.

U tviter nalogu u petak, Udruženje Libra uje reklo je da je 1.500 subjekata "pokazalo entuzijastični interes" za sudjelovanje u projektu.
Facebook Twitter Print