Ekonomija
Svjetska banka poručuje: Ekonomija BiH ne raste dovoljno brzo
8.10.2019 12:54 | Indikator.ba
Ekonomija Bosne i Hercegovine će u 2019. godini ostvariti ekonomski rast od 3,1 posto, pokazuje danas prezentirani izvještaj Svjetske banke o ekonomskim kretanjima u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Kosovu, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji.

Usporavanje ekonomskog rasta očekuje se na cijelom Zapadnom Balkanu uz nastavak pada investicija i izvoza te će u 2019. iznositi 3,2%, u odnosu na 3,9% u 2018.

Rast je nastavljen u Sjevernoj Makedoniji u 2019. nakon značajnog usporavanja, na Kosovu se očekuje i dalje snažan rast od 4%, dok većina ekonomija u regionu bilježi sporiji rast u odnosu na godinu ranije. Iako se za 2020. i 2021. godinu predviđa rast regionalne ekonomije, on će ostati neznatno ispod desetogodišnjeg maksimuma postignutog 2018.

-"Najveći problem za BiH je struktura rasta u kojoj potrošnja najviše dominira. Oblast u kojoj se kreira najveći dio dodatne vrijednosti je oblast usluga, što nije održivi model koji možemo željeti da vidimo za ekonomiju, kazala je Sandra Hlivnjak, ekonomista Svjetske banke za BiH.

Svjetska banka navodi da se deficiti u BiH u 2019. se nastavljaju i na tekućem i na fiskalnom računu, što zemlju čini potencijalno ranjivom.
Potencijal za rast postoji ali uz implementaciju reformi. Pri tome, Svjetska banka kao prilike i rizike za BiH na unutrašnjem planu vidi implementaciju reformske agende i izbornih rezultata, a pomenula je i rizike od vremenskih
nepogoda.

Vanjski rizici su usporavanje rasta EU, tenzije uslijed trgovinskih i geopolitičkih
nesuglasica i manje povoljni uslovi za zajmove.

Emanuel Salinas, šef ureda Svjetske banke za BiH i Crnu Goru, izjavio je da bi po sadašnjoj stopi rasta Bosni i Hercegovini trebalo 60-ak godina da dostigne sadašnji nivo ekonomskih prihoda u Evropi.

- To nije prihvatljivo. Zašto je tako bitno da ekonomija ne raste dovoljno brzo? Vidimo da zemlja gubi stanovništvo, a ljudski kapital je njen najznačajniji kapital, rekao je Salinas.

Svjetska banka poručuje nosiocima vlasti u BiH da nastave održavati makro-ekonomsku stabilnost ali i da nastave zadržati fokus na putu ka članstvu u EU.

Uprkos ekonomskom usporavanju, u regionu se nastavlja rekordno smanjenje nezaposlenosti.

U poređenju sa prošlom godinom, do juna ove godine, otvoreno je 150.000 novih radnih mesta u regionu., Ovaj trend obuhvata 43.000 radnih mjesta za mlade, pri čemu je skoro polovina ovih radnih mjesta otvorena u Albaniji. Čak i uz ova pozitivna ekonomska kretanja, tek 44% stanovnika radno-aktivne dobi na Zapadnom Balkanu ima posao, a neaktivnost na tržištu rada je i dalje prisutna sa 48%.

I na Kosovu i u Bosni i Hercegovini neaktivnost se povećala u 2019., što sugeriše da je više ljudi napustilo tržište rada nego što je onih koji su pronašli posao.
Facebook Twitter Print