Kompanije i tržišta
Njemačke banke stvaraju giganta od 260 milijardi eura
9.10.2019 12:37 | Indikator.ba
Plan o formiranju središnje institucije za svih 384 njemačkih štedionica iz nekoliko Landesbanaka i društvo za upravljanje fondovima Deka, čime bi nastao gigant od 260 milijardi eura, dobio je novi poticaj.

U utorak su najviši predstavnici dvanaest regionalnih udruga štedionica Deka i Landesbank Hessen-Thüringen (Helaba) zatražili da se vode rasprave "kako bi se ispitala bliža saradnja i spajanje", objavili su njemački mediji.

Ova odluka ide tragom inicijative predsjednika DSGV-a Helmuta Schleweisa koji je slijedio cilj oblikovati Deka, banku nekretnina Berlin Hyp i velike Landesbanken poput LBBW, BayernLB, Nord LB i Helaba u vodeću instituciju za sve štedne banke.

Spajanje dviju frankfurtskih banaka Deka i Helaba bio bi prvi korak. Međutim, nije jasno može li se prevladati prethodni otpor Schleweisovom planu.

Sparkassenverband Baden-Württemberg, koji posjeduje 16,1 posto Sparkassenfondsgesellschaft Deka, već je blokirao nekoliko puta pokušaje spajanja s Helabom.

Postoje dva glavna razloga za to: štedionice Baden-Württemberga ne žele ojačati konkurenta svojoj Landesbank LBBW i ne žele zamijeniti svoj udio u prilično profitabilnoj Deki za kompaniju iz bankarskih fondova koja je izložena nepovoljnostima negativnih kamata nakon spajanja.
Facebook Twitter Print