Ekonomija
Banka Slovenije zauzdava potrošačke kredite
9.10.2019 15:31 | Indikator.ba
Banka Slovenije odlučila je u slovenskim bankama suzbiti potrošačke kredite koji posljednjih godina rastu po stopi većoj od 10 posto.

"Želimo spriječiti pretjerano kreditiranje i pretjerano zaduživanje", naglasio je Primož Dolenc, viceguverner Banke Slovenije za RTV Slovenije napominjući da se ekonomski rast usporava.

"Banke odobravaju zajmove s previsokim troškovima servisiranja duga u odnosu na prihode dužnika, a prosječna ročnost zajmova se produžava", upozorio je Dolenc.

Prema Banci Slovenije, rast stambenih zajmova stabilizirao se od 2017. na oko 5 posto godišnje, što je, prema riječima viceguvernera, normalan rast. Drugačije je sa potrošačkim kreditima koji, prema nalazima slovenske središnje banke, već nekoliko godina rastu više od deset posto godišnje a nakon 2018. godine trend produženja ročnosti do 12 godina je ojačan, iako je upotreba dobara za koje je potrošački kredit upotrijebljen, puno kraći. Što znači da potrošači i dalje otplaćuju kredite za elektroničke uređaje, vozila, mobitele ... kada ih više ne koriste.

U avgustu ove godine rast potrošačkih zajmova iznosio je 11,7 posto na godišnjem nivou, s obimom od 2,9 milijardi eura. Prosječni iznos potrošačkog kredita povećan je za 2.000 eura i iznosi 8.000 eura.

Zbog naglog rasta potrošačkih kredita, Banka Slovenije odlučila je uvesti dvije mjere, koje su univerzalne za sve banke i štedionice u Sloveniji. Obavezujuća mjera bit će omjer godišnjeg troška otplate duga prema godišnjem neto dohotku zajmoprimca, koji ne smije biti veći od 50 posto za one s primanjima do dvostruke bruto minimalne plaće i 67 posto za dio dohotka primatelja kredita koji prelazi dvostruku minimalnu plaću.

Ročnost potrošačkih zajmova bit će ograničena na sedam godina. Što se tiče stambenih kredita, bankama ostaje preporuka da omjer iznosa kredita i vrijednosti stambene nekretnine kojom je zajam osiguran ne prelazi 80 posto.

Ovisno od banaka, Banka Slovenije dopustit će određena odstupanja. Za potrošačke zajmove do 15 posto iznosa novoodobrenih kredita, rok dospijeća ne bi smio biti veći od 10 godina.
Facebook Twitter Print