Kompanije i tržišta
Glasine o razbijanju Mercatora upalile alarm u slovenskoj Vladi
9.10.2019 15:46 | Indikator.ba
Ministar privrede Slovenije Zdravko Počivalšek odgovorio je na glasine da se u Fortenovi, nasljednici Agrokora, izrađuje tajni plan, prema kojem će Mercator grupa biti razbijena u nekoliko različitih dijelova po državama.

To bi ostavilo matičnu tvrtku Mercator u nemogućnosti upravljanja podružnicama u Hrvatskoj, Srbiji i BiH.

-Glasine oko razgradnje Mercator potpuno su neprihvatljive za nas, pa sam direktno otišao po informacije kod predstavnika Sberbanke i Fortenove da im kažem da osiguraju da u tom smjeru ne djeluju, pojasnio je za slovenske medije ministar i dodao je da je dobio garancije da razgradnje Mercatoras neće biti.

-Slovenija želi da se cijela grupacija Mercator Fortenova restrukturira na takav način da ona postane uspješna tvrtka koja će ujedno omogućiti Mercatoru da raste i razvija se, kazao je ministar i dodao da je očekivanje Slovenije i da će Mercatorovo sjedište ostati u Sloveniji.

-Moram reći da smo stalno svjesni važnosti Mercatora za slovensku državu u prirvednom pogledu. Mercator ostvari više od milion i pol prometa godišnje i važan je poslodavac jer ima više od 10 000 zaposlenih. Ono što nam je najvažnije jest da je slovenski lanac opskrbe u Mercatoru uključen s više od 500 miliona eura, naglasio je Počivalšek.

Portal siol.net objavio je julče informaciju o razbijanju Mercatora, što bi značilo njegovo konačno spajanje u Fortenova grupu, a koja bi preuzela kontrolu nad novčanim tokovima Mercator Grupe. To bi također značajno narušilo položaj slovenskih dobavljača.

Prema portalu, teren za plan počeo se pripremati u Zagrebu prošle jeseni.
Facebook Twitter Print