Ekonomija
Novi izvještaj IEDC škole: BiH ima šest "skrivenih šampiona"
10.10.2019 06:53 | Indikator.ba
Centralna, istočna i jugoistočna Evropa (CESEE) dom je nekih od najuspješnijih i najinovativnijih malih i srednjih preduzeća na svijetu tako što se najbolje koriste integracijom u globalne lance vrijednosti. Ipak, gotovo da ih niko ne poznaje.

Novi izvještaj IEDC-ove škole menadžmenta u Bledu, koje je sufinansirao EBRD a predstavljen je u sjedištu Banke u Londonu, otkriva da je velika većina tih takozvanih "skrivenih šampiona" aktivna u prerađivačkoj industriji. To ukazuje na njihovo uspješno pozicioniranje kao dobavljača većim industrijskim klasterima, što potpomaže snažno nasljeđe regije u tom sektoru.

Koncept "skrivenih šampiona" opisuje tvrtke koje su među najboljima na svijetu u smislu tržišnog udjela u njihovoj niši ili među prva dva u regiji. Njihovi prihodi ne prelaze milijardu američkih dolara i uopšte nisu poznati, ili nisu poznati u široj javnosti. Oni uglavnom posluju na business-to-business tržištu i vrlo su konkurentni i otporni, čak i pod zahtjevnim uvjetima.

Izvještaj se temelji na terenskim istraživanjima 2018. i 2019. u 22 zemlje regije CESEE. Pruža informacije o ukupno 145 tvrtki, od kojih se 105 smatra "skrivenim šampionima", a 40 ih se smatra "potencijalnim skrivenim šampionima". Najveći broj "skrivenih šampiona" utvrđen je u Poljskoj (11), a slijede Bjelorusija (10), Srbija (10) i Slovenija (10). U Bosni i Hercegovini ih je 6. Najveći broj "potencijalnih skrivenih šampiona" utvrđen je u Albaniji (4), Estoniji (4) i Moldaviji (4). U Bosni i Hercegovini su regisrovana 2.

Od ukupno 105 "skrivenih prvaka", u usporedbi s ranijim istraživanjem provedenim u 2011. godini, 45 tvrtki su "stari skriveni šampioni", a 60 je "novih". Od 40 potencijalnih skrivenih šampiona, sedam je starih, a 33 su novi. Najveći broj "novih skrivenih prvaka" utvrđen je u Srbiji i Litvi, a slijede Latvija i Poljska. Najveći broj "novih potencijalnih skrivenih šampiona" identificiran je u Albaniji i Moldaviji.

"Skriveni šampioni" u regiji CESEE prisutni su u osam industrija, a vodi ih proizvodnja (69), a slijede informacije i komunikacije (20), stručne, naučne i tehničke aktivnosti (6), poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo (3), transport i skladištenje (3), građevinarstvo (2), trgovina na veliko i malo, popravak motornih vozila (1) i umjetnost, zabava i rekreacija (1).

Mattia Romani, generalni direktor ekonomije, politike i upravljanja EBRD-a, izjavio je: "Ove malo poznate tvrtke su stvarna priča iza suhih brojeva rasta BDP-a. Ovaj važan izvještaj rezultat je naše saradnje s IEDC-ovom školom menadžmenta u Bledu i baca svjetlo na dinamiku privatnih tvrtki u regiji CESEE".
Facebook Twitter Print