Kompanije i tržišta
Adria Airways već na dobošu, neobavezujuće ponude do 10. novembra
10.10.2019 11:48 | Indikator.ba
Stečajni upravitelj Adria Airways Janez Pustatičnik objavio je danas poziv za nadmetanje za preuzimanje poslovne cjeline duštva Adria Airways. Iskaze interesovanja očekuje do 10. novembra.

"Prikupljanjem neobavezujućih ponuda želim vidjeti koji je interes potencijalnih kupaca", rekao je Pustatičnik. Prvog dana stečaja već je primio pozive zainteresiranih, dodao je, a prikupljanjem pisanih ponuda želi provjeriti koliko su ozbiljni ponuđači prije nego što procijene imovinu.

Imovina avioprijevoznika, koji u prošlosti prodao sve avione, uključuje zemljište na kojem se nalazi upravna zgrada i pravo gradnje, trgovačka potraživanja, rezervni dijelovi za avione, oprema i dva manja stana u Ljubljani i toplicama Čateč, rekao je upravitelj.

Još nije procijenio vrijednost imovine, između ostalog jer još nema podatke iz zemljišnih knjiga. Prema preliminarnim podacima, vrijednost hipotekarnog zemljišta i prava na gradnju mogla bi biti oko pet miliona eura, a za oko milion eura je poslanih zahtjeva za plaćanje potraživanja.

Stečani upravitelj je počeo davati radnicima otkaze ugovora o radu u ponedjeljak. Tvrtka je imala 523 zapsolenih prema slovenskom zakonodavstvu, a još 27 je bilo zaposleno prema švicarskom zakonu. Do sada su otkaze preuzela 480 zaposlenika, a oni u inostanstvu primit će ih poštom, rekao je upravitelj.

Okružni sud u Kranju pokrenuo je 2. oktobrra bankrot zračnog prijevoznika koji je država 2016. prodala njemačkom finansijskom fondu 4K. Prijedlog za stečaj pokrenula je uprava društva zbog nelikvidnosti.
Facebook Twitter Print