Kompanije i tržišta
UniCredit uvodi ležarine za fizičke osobe, za sada u Italiji
10.10.2019 16:15 | Indikator.ba
Italijanska banka UniCredit planira od 2020 uvesti naknade komitentima koji imaju velike depozite, da bi pokušala nadomjestiti negativne kamatne stope Evropske centralne banke, izvještava Indikator.ba.

-Negativne stope biće uvedene klijentima s depozitima većim od 100 000 eura, izjavio je izvršni direktor Jean Pierre Mustier u intervjuu francuskom informativnom kanalu BFM. UniCredit je potvrdio planove.

Evropske banke nastoje zaštititi profitabilnost u dugotrajnom razdoblju labave monetarne politike: ECB je prošlog mjeseca smanjila svoju ključnu stopu depozita s minus 0,4 na minus 0,5 posto.

Neke banke u eurozoni i Švicarskoj već su najavile da će prenijeti negativne stope na pojedine klijente, uključujući UBS koja planira naplatiti klijentima depozite veće od 2 miliona švicarskih franaka ili 500.000 eura. Negativne kamatne stope već su uobičajene za korporativne klijente.

Međutim, komentari predsjednika Uprave Jean Pierre Mustiera sugeriraju raširenije negativne kamate u UniCreditu, najvećoj italijanskoj banci po imovini.

Ovog mjeseca, Mustier je pozvao ECB da poboljša "mehanizam prijenosa" kako bi se osiguralo da zajmodavci ne prenose negativne stope na klijentie, potičući ih da ulažu svoju gotovinu umjesto da je drže u banci.
-Mora postojati...poruka od regulatora, rekao je Mustier za Financial Times, sa više jasnoće o tome kako se [negativne stope] mogu prenijeti na krajnje korisnike, poput poslovnih i bogatih pojedinaca bez kažnjavanja "malog klijenta".

Mustier je rekao BFM-u da će UniCredit ponuditi alternative klijentima pogođenim njihovim planovima, poput dopuštanja da ulažu svoj novac u novčane fondove bez plaćanja naknade.
Facebook Twitter Print