Život i umjetnost
Nextbike stigao u Zenicu
12.10.2019 05:51 | Indikator.ba

Sistem gradskih bicikala ‘Nextbike’, nakon Sarajeva, Banja Luke i Tuzle, zaživio je i u Zenici.
Svečano puštanje u rad "Nextbike" sistema javnih bicikala upriličeno je u petak ispred zeničke "Uglovnice".

"Nextbike’ je jedan od najvećih svjetskih bike sharing sistema. Prisutan je u preko 250 svjetskih gradova. S obzirom na to da se radi globalnom sistemu, korisnici iz Zenice će bicikle moći koristiti i u drugim bosanskohercegovačkim gradovima, ali i u svim drugim gradovima u svijetu u kojima je već prisutan ovaj sistem", kazao je za Zenicainfo.ba Ahmed Ćerimović, direktor Nextbike projekta u BiH.

Prvi se u vožnji ovih bicikala okušao gradonačelnik Zenice.
"Sretan sam što smo danas napravili još jedan korak u poboljšanju biciklističke infrasrukture u Zenici, te na taj način našim sugrađanima korištenje bicikla kao prevoznog sredstva učinili još pristupačnijim i lakšim".

Prisutni Zeničani podržali su ovaj projekat ističući da će se na ovaj način potencijalno smanjiti upotreba automobila, te da će se jačati imidž i turistička ponuda grada.

Građani Zenice će na raspolaganju imati trideset bicikala, na šest gradskih lokacija: Radakovo, Mokušnice, Uglovnica, Kamberovića polje, Crkvice i Lamela. Nabavku opreme i implementaciju ovog projekta finansirao je Grad Zenica.
Facebook Twitter Print