Tržište kapitala
Fortenova objavila ponude za preuzimanje društava TPDC Sarajevo i INIT Sarajevo
14.10.2019 13:35 | Indikator.ba
Nakon što je nedavno izvršila prijenos vlasništva sa starog Agrokora na Fortenova grupu, Fortenova Zagreb je objavila tender ponude za potpuno preuzimanje dioničkih društava TPDC Sarajevo i INIT (Institut za informacione tehnologije) Sarajevo.

U TPDC Sarajevo Foretnova grupa je vlasnik 50,9999 % dionica, a ponudila je otkup preostalih dionica po cijeni od 3,00 KM po jednoj dionici, što predstavlja 3% od nominalne vrijednosti dionica.

U INIT-u Fortenova ima udio od 67,0 posto a za svaku dionicu u tender ponudi spremna je platiti 42,70 KM, što predstavlja 42,70% od nominalne vrijednosti dionica.

I dok su u INIT-u među 20 dioničara, preostali vlasnici fizička lica, u slučaju TPDC Sarajevo, udjele imaju investicioni fondovi ZIF "PROF-PLUS" d.d. Sarajevo, ZIF CROBIH FOND d.d. Mostar, ZIF "BIG-Investiciona grupa" d.d. Sarajevo i OIF LILIUM GLOBAL, dok je na skrbničkom računu Raiffeisen BANK d.d. Bosna i Hercegovina skoncentrisano 26,3 posto dionica. Riječ je o vlasničkom udjelu koje je, kako smo nedavno izvijestili, stekao BLBH Invest iz Beča.

Tender ponude će trajati u narednih 28 dana.
Facebook Twitter Print