Politika i društvo
Njemačka protiv da EIB potpuno odbaci fosilna goriva
16.10.2019 11:35 | Indikator.ba
Evropska investicijska banka(EIB), najveći svjetski multilateralni zajmodavac, odgodila je do novembra odluku o obustavljanju finansiranja projekata na fosilnim gorivima, a visoki dužnosnik EIB-a rekao je u utorak da razrađuje posljednje detalje prelaska napuštanja ugljena.

Predsjednik banke, Werner Hoyer, potiče da banka preuzme vodeću ulogu u projektima održivog finansiranja te je u julu predložio da zaustavi kreditiranje projekata zasnovanih na fosilnim gorivima do kraja 2020. godine.

Ali Njemačka, najveća evropska ekonomija i najveći dioničar EIB-a, želi da banka nastavi finansirati projekte povezane s prirodnim plinom.

"Na temelju onoga što smo razgovarali jutros, uvjeren sam da ćemo konačno imati odobrenje u novembru", rekao je Andrew McDowell, potpredsjednik EIB-a, u intervjuu Reutersu tokom sastanka.

Odbor EIB-a, sastavljen većinom od ministara finansija Evropske unije, raspravljao je o načinima kako učiniti banku zelenijom okončavajući finansiranje energetskih projekata na fosilnim gorivima, ali neke zemlje, koje su uvelike ovisne o uglju ili plinu, oponentne su prema zabrani kreditirarnja ovakvih projekata.

Njemačka, Italija, Poljska, Latvija i Španija žele da banka nastavi finansirati određene plinske projekte kako bi pomogla prijelazu sa ugljena ili nuklearne energije ili iz razloga energetske sigurnosti.

McDowell je rekao da će odgoda "omogućiti još malo nacionalnog razmišljanja" nakon što su neke zemlje zatražile pojašnjenje na prijedlog EIB-a da se potpuno zaustavi finansiranje projekata povezanih s fosilnim gorivima od kraja sljedeće godine.

Podaci EIB-a pokazuju da je Banka prošle godine finansirala gotovo dvije milijarde eura projekata na fosilnim gorivima, te zastupnike Green 13 i ekološke grupe.
Facebook Twitter Print