Politika i društvo
U RS će biti izgrađen naučno-tehnološki grad
17.10.2019 13:51 | Indikator.ba
Vlada Republike Srpske usvojila je Informaciju o projektu izgradnje Naučno-tehnološkog grada u Republici Srpskoj.

Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo je izradilo elaborat o izgradnji Naučno-tehnološkog grada u Republici Srpskoj, koji treba privući kreativne i talentovane pojedince koji oblikuju društvo znanja kao ključni faktor razvoja Republike Srpske.

Na taj način biće podstaknut privredni razvoj zasnovan na znanju, saradnja naučnoistraživačke zajednice sa privredom, stvaranje povoljnih uslova za razvoj inovativnih kompanija u inspirativnoj i produktivnoj preduzetničkoj zajednici, te će se privući međunarodne kompanije, saopšteno je iz Vlade RS.

Grad bi trebalo da bude izgrađen na potezu od Banjaluke do Laktaša, a cijela investicija bi iznosila 200 miliona KM.

Naučno-tehnološki grad je zamišljen kao organizacija institucionalno povezana sa Univerzitetom u Banjoj Luci i fokusirana na podršku novom preduzetništvu, postojećim biznisima i inudustriji u oblasti tehnologija, s fokusom na informacione tehnologije.

Zaključkom Vlade, ovlašćuje se Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo da preduzme sve mjere i radnje u procesu pregovora sa potencijalnim kreditorima i/ili donatorima.
Facebook Twitter Print