Politika i društvo
Produžen rok za primjenu pravila o snažnoj provjeri identiteta kupaca
17.10.2019 15:37 | Indikator.ba
Evropsko bankarsko tijelo (EBA) produžilo je rok za prelazak na standarde "Snažne provjere autentičnosti kupaca" (SCA) do 31. decembra 2020., dajući nacionalnim tijelima dodatni 15-mjesečni rok za primjenu novih pravila.

Implementacija je prvobitno bila predviđena prošlog mjeseca, a EBA je još u junu priznala složenost zahtjeva, nepripremljenost i potencijal za značajan utjecaj na potrošače, utirući put nekim firmama, na "iznimnoj osnovi" da mogu dobiti produženje ako im to odobre nacionalna tijela.

U skladu s PSD2 direktivom od sredine septembra sva online plaćanja preko 30 EUR trebalo je da budu potvrđena s dva od tri faktora: nešto što kupci znaju (poput lozinke), nešto što jesu (otisak prsta /ID lica) ili nešto što imaju (telefon).

Međutim, otkako je objavljena SCA uredba neka nacionalna tijela, uključujući FCA i Irsku središnju banku, najavila su odlaganje implementacije kako bi se tvrtkama omogućilo više vremena za pripremu. UK Finance također je preporučio daljnje jednogodišnje produženje i iznad roka 31. decembra 2020. za ugostiteljstvo i sektor putovanja.

Međutim, postojala je bojazan za neuspjeh dogovora o usklađenom pristupu o vremenskim razdobljima migracije na nova pravila širom Evropske unije.

Postavljajući novi rok, EBA je nastojala razjasniti položaj širom Evrope, pozivajući regulatore domaćeg tržišta da se usredotoče na "praćenje migracijskih planova umjesto na neposredne radnje izvršenja protiv pružatelja usluga platnog prometa koji se nisu uskladili".
Facebook Twitter Print