Ekonomija
Evropa ne planira zabraniti Facebookovu Libru
18.10.2019 09:19 | Indikator.ba
Globalni finansijski regulatori ne planiraju zabraniti Facebookovu Libru ili druge stabilne kovanice, no ovi digitalni tokeni podržani službenim valutama morat će zadovoljiti najviše regulatorne standarde, izjavio je direktor Evropske centralne banke Benoit Coeure u intervjuu objavljenom u četvrtak.

Njegovi komentari daju rijetku svjetlost za Facebook kripto-valutne planove, koje su regulatori i političari žestoko kritizirali od kada je grupa za društvene medije otkrila valutu u junu.

"Sigurno ne postoji presuda da stabilni novčići ne bi trebali postojati", rekao je Coeure za Bloomberg News.

Evropski kreatori politika izrazili su snažno protivljenje Libri, a Francuska se obavezala da će blokirati njegovo pokretanje u Evropi zbog zabrinutosti za utjecaj na finansijsku stabilnost i potencijala da naruši monetarni suverenitet.

Ali Coeure, koji je Francuz, bio je konstruktivniji.

"U slučaju Evrope, ni Komisija ni ECB ne namjeravaju Evropu učiniti zaštitnom zonom za stabilne kovanice. Ali stabilni kovanice morat će ispuniti najviše regulatorne standarde i pridržavati se širih ciljeva javne politike ", rekao je.

Pristalice Libre obavezale su se da će započeti s projektom u ponedjeljak, uz nedostatak sedam članova osnivača, uključujući velike platne tvrtke Visa i Mastercard, usred regulatornih kritika.

Libra je rekla da bi regulatorna pitanja digitalne valute mogla prolongirati datum pokretanja, planiran za kraj juna sljedeće godine.
Facebook Twitter Print