Kompanije i tržišta
Pojavila se i treća ponuda za Aluminij - od kompanije iz EU
18.10.2019 15:10 | Indikator.ba
Nermin Džindić, ministar energije u Vladi FBiH, rekao je za "Dnevni avaz" da Vlada nije odbila nikakvu ponudu Kineza za "Aluminij", jer o ponudi uopće nije bilo ni rasprave.

Na taj način je način demantirao pisanje pojedinih medija da je odbijena ponuda. Džindić je pojasnio da nije ni riječ o ponudi, nego o analizi koja im je proslijeđena na stotinu stranica.

-Mi smo samo razgovarali i rekli da ćemo, kada sve pogledamo, o tome zauzeti stav. Nije to ponuda nikakva, nego samo analiza. Ne možemo ništa odbiti dok ne vidimo o čemu se radi, rekao je Džindić i dodao da će sljedeće sedmicea sve biti jasnije, kada se dokumenti analiziraju.

Kinesko-izraelski konzorcij ponudio je, prema pisanju medija, ulaganje od oko 200 miliona eura, izgradnju posebne elektrane za "Aluminij" kao dugoročno rješenje snabdijevanja električnom energijom, otvaranje pogona za rad na završnim proizvodima od "Aluminija", te povratak svih radnika na svoja radna mjesta u roku od godinu dana.

Navodno će uskoro dostaviti ponudu i arapska kompanija "WAQT Trade LLC" koja je nedavno obavila razgovore u Aluminiju.

U međuvremenu, kako je izvijestio BHT, stigla je i treća ponuda za Aluminij, i dolazi iz zemlje EU koja se ocjenjuje stabilnom.

Više detalja nije saopšteno.
Facebook Twitter Print