Život i umjetnost
Isključivanje službene e-pošte u poslijepodnevnim satima može biti štetno
20.10.2019 06:22 | Indikator.ba
E-pošta je s nama od 1980-ih, ali još uvijek nismo pronašli pametna rješenja za upravljanje.
Volkswagen je prije osam godina objavio da će nakon radnog vremena e-poštu jednostavno ugasiti kako bi se zaposlenici mogli malo odmoriti.
Također, Lidl u Belgiji ne dopušta internu e-poštu između 18.00 i 7.00. Da bi se borio protiv nakupljanja e-pošte za vrijeme praznika, Daimler je smatrao da je najbolje da obriše poštu.
U Francuskoj je prije dvije godine uklonili pravo na prekid veze, prema kojem zaposlenici izvan radnog vremena ne treba da čitaju ili šalju e-poštu. To se odnosi na tvrtke s više od 50 zaposlenih.

Ali sada imamo rezultate studije sa Sveučilišta u Sussexu koje pokazuje suprotno: blokiranje e-pošte izvan radnog vremena štetno djeluje na dobrobit zaposlenika.

Rezultati studije pokazuju da su stroge politike u vezi s korištenjem e-pošte povezane s visokim nivoom anksioznosti i neurotičnosti. Zbog velikog broja poruka e-pošte, zaposlenici žele priliku (ili slobodu) da šalju odgovore kad god žele. Inače, pošta se počinje gomilati, što se očituje u anksioznosti, povećanom stresu i osjećaju preplavljenosti. Istraživanje pokazuje da je jedinstveni model i onemogućavanje pristupa e-pošti za sve u prosjeku štetno. (Foto:Pixabay)
Facebook Twitter Print