Menadžment
Razlog balkanske investicije: Odstupila Uprava Petrola
25.10.2019 05:03 | Indikator.ba
Uprava Petrola, na čelu s menadžerom Tomažom Berločnikom, "sporazumno je odstupila". Razlog je razilaženje u strategiji. Nasljednik još nije poznat izvijestila je RTV Slovenije.

Nadzorni odbor Petrola, kojeg vodi Nada Drobne Popovič, "sporazumno" je razriješila upravu tvrtke, a zajedno sa Berločnikom krenuli su i članovi uprave Rok Vodnik i Igor Stebrnak. Prema nekim medijskim izvještajima, tvrtku bi privremeno trebalo da preuzme Nada Drobne Popovič.

U skladu sa strategijom koju je odobrio Nadzorni odbor, Uprava Petrola planirala je kupiti tri energetske kompanije na Balkanu. Za to bi se društvo moralo zadužiti i izdati petogodišnje obveznice. Jedan od supervizora optužio je da je obveznica trebala biti četverogodišnja i da je "došlo do nesklada u iznosu od 150 miliona eura", što je za članove Nadzornog odbora bilo previše i stoga su izgubili povjerenje u upravu.

List Finance navodi da je razlog poteza "greška u projektu koji bi u velikoj mjeri promijenio imidž Petrola, gdje je uprava ignorirala upozorenja članova Nadzornog odbora". Riječ je o popisu investicija u koje Petrol namjerava uložiti, a neke od njih Berločnik nije želio prihvatiti, navodi list.

Berločnik je novinarima rekao da je "ponosan na ono što jer napravljeno u posljednjih devet godina u kompaniji s više od 5.000 zaposlenih.
"Uspjeli smo uspješno restrukturirati tvrtku iz naftne kompanije u potpuno održivu energetsku kompaniju s velikim, ogromnim potencijalom. Nažalost, postojali su različiti pogledi na razvoj tvrtke, posebno razvoj strategije između Uprave i Nadzornog odbora, istakao je.

Petrol posluje dobro - lani je ostvario 91,8 miliona eura čiste dobiti, a u prvoj polovini ove godine 40,7 miliona eura.

Berličnik je na čelu Petrola, u kojem država ima oko trećine vlasničkog udjela, od februara 2011., a njegov drugi petogodišnji mandat ističe 2021. Ove godine dobio je nagradu Udruženja menadžera za najboljeg menadžera.
Facebook Twitter Print