Najbolji poslovni potez
Indikator.ba uručio priznanja za Najbolje poteze u turizmu u sezoni Ljeto 2019
26.10.2019 06:29 | Indikator.ba
Portal Indikator.ba uručio je u petak u sklopu Sarajevskog festivala turizma priznanja za najbolje poteze u turizmu u sezoni Ljeto 2019. godine.

Na svečanosti koja je upriličena posljednjeg dana sajma, plakete za najbolje poteze u BiH uručene su USAID-u za BiH koji je podržao ideju Dragane Mrkonjić iz Ljubatovića kod Žepča da zajedno sa grupom žena na vlastitom gazdinstvu pokrene eko-agro seoski turizam, Dragani Mrkonjić koja je dala zemlju za izgradnju eko-sela, te Kulturnom centru Trebinje za otvaranje revitaliziranog doka na rijeci Trebišnjici sa kojeg je u Trebinju zaplovilo deset tradicionalnih lađa.

Zbog neodaziva predstavnika FlyBosnie svečanosti, priznanje nije uručeno ovoj aviokompaniji s nacionalnim aviopredznakom, kojoj je odato priznanje za organizovanje prevoza hodočasnika iz Evrope u Međugorje.

Posebno priznanje za izuzetan doprinos u razvoju turizma u regiji jugoistočne Evrope uručeno je crnogorskom Portonovi Resortu.

Ova prilika također je iskorištena da se priznanje za najbolji potez u turizmu u prošlogodišnjoj ljetnoj sezoni uruči predstavniku Grada Cazina koje nije uručeno prilikom dodjele priznanja organizovane u Hotelu Bank u Kiseljaku početkom decembra.

Pozdravljajući goste i zvanice, urednik portala Indikator.ba Borivoje Simić podsjetio je da je ovo druga godina kako portal provodi dodjelu priznanja podržavajući pozitivne vrijednosti u turizmu koji je postao perjanica bh. ekonomije.

-I dok su svi ekonomski pokazatelji u državi u padu u odnosu na prošlu godinu – BDP, industrijska proizvodnja, izvoz – turizam se pokazuje najvitalnijim dijelom bh ekonomije bilježeći dvocifrene stope rasta. On obezbjeđuje prihod za sve veći broj stanovika u BiH, postajući u izvjesnoj mjeri i svojevrsna brana za sprečavanje odlaska ljudi u inostranstvo trbuhom za kruhom, kazao je Simić.

On je podsjetio da je i ovogodišnje istraživanje portal radio uz stručnu konsultantsku pomoć dr. Ivane Pavlić, prorektorke Sveulišta u Dobrovniku, pri čemu je poseban fokus bio na odlukama i inicijativama zasnovanim na revitalizaciji zapuštenih prirodnih područja, prenamjeni prostora u korist turističke djelatnosti i redizajn industrijskih objekata koji se više ne koriste za namjenu zbog koje su izgrađeni.

- Ovakvih inicijativa i nije bilo previše, ali smo uspjeli neke evidentirati, istakao je Simić.

Vođa projekta Hajdar Arifagić kazao je da je tokom ljetne turističke sezone portal Indikator,ba na području cijele BiH registrovao 32 odluke, inicijative i akcije kompanija, lokalnih vlasti, turističkih i nevladinih organizacija, osmišljenih radi unapređenja i podizanja kvaliteta turizma, investiranja u nove objekte, plasiranja novog turističkog proizvoda, valorizacije prirodnih resursa i kulturno-istorijske baštine.

- Turizam značajno doprinosi jačanju domaće ekonomije i u svijetu stvara novi imidž o našoj zemlji. To je i razlog da ovo postaje veoma bitna privredna grana u zaustavljanju depopulacije prostora BiH, zapošljavanju, promovisanju održivog razvoja i ukupnoj stabilizaciji društva, kazao je Arifagić i dodao da je to u ovoj godini prepoznao i značajan broj lokalnih zajednica koji je donio strategije razvoja turizma.

Priznanje USAID-u za finansijsku podršku izgradnji eko-agro seoskog turizma kod Žepča primio je Kent Larson, direktor programskog Ureda, koji je zahvalio na priznanju i činjenici da je portal Indikator.ba prepoznao važnost USAID-ovog Programa podrške marginaliziranim ženama putem kojeg se osim u Žepču finansiraju slični projekti širom zemlje. Priznanje je uručio Almin Mališević, direktor Sektora za industriju i usluge Privredne komore Federacije BiH, inače partnera portala Indikator.ba na projektu.

Dragana Mrkonjić, koja je pokrenula inicijativu izgradnje eko-sela, kazala je da su mašine u Ljubatovićima već na terenu i da je gradnja eko sela počela, te se zahvalila USAID-u na podršci za realizaciji njene ideje.

Plaketu Draqani Mrkonjić uručila je Lejla Sendo, predstavnica kompanije drogerie markt dm, u ima sponzora projekta, koja je kazala da dm kao društvo odgovorna kompanija rado podržava korisne aktivnosti, a što je slučaj i sa izborom najboljih poteza u turizmu.

Primajući priznanje u ime Kulturnog centra Trebinje, nositelja projekta za otvaranje revitaliziranog doka na rijeci Trebišnjici i aktiviranje lađa rijekom Trebišnjicom Marko Radić, direktor Turističke organizacije Trebinja, kazao je da je ovaj projekat upotpunio turističku ponudu Trebinja.

To je dio šireg prekograničnog projekta "Život na granici BiH / Crna Gora - stare staze bezvremenog nasljeđa i tradicije" ukupne vrijednosti 330 hiljada eura, koji je Evropska unija finansirala sa 85%, a preostali iznos su kofinansirali Grad Trebinje, JU "Kulturni centar" Trebinje i JU"Centar za kulturu" Plužine.

U ime Portnovi Resorta, novog turističkog grada po mjeri čovjeka koji je nikao kod Herceg-Novog na lokaciji bivše kasarne Kumbor, i kompanije Azmont Investment koja je investitor, posebno priznanje za doprinos razvoju turizma u regiji primio je počasni crnogorski konzul Rade Vujačić.

On je kazao da je ovaj projekat vrijedan milijardu eura i da nakon okočanja prve faze ovog ljeta slijede daljnja ulaganja u kompleks.

Na kraju, priznanje za prošlogodišnjeg pobjednika u izboru Najbolji potez u turizmu u BiH u ljetnoj sezoni uručeno je predstavniku Grada Cazina za izgradnju savremenog hotela u centru grada i pokrenutu rekonstrukciju Berksovog dvorca u sastavu starog grada Ostrožac, vrijednog kulturno-istorijskog spomenika sagrađenog 1286. godine.

Predstavnici portala Indikator.ba najavili su i da će nastaviti svoje istraživanje te pratiti najbolje inicijative, poslovne odluke i iskorake u zimskoj turističkoj sezoni, te na proljeće sljedeće godine objaviti pobjednike.

Činjenica da je u zimski turizam tokom proteklih mjeseci puno investirano, da se zimski centri užurbano pripremaju za otvaranje sezone, pri čemu se najavljuju veliki spektakli, obećava da će biti puno posla za analitički tim portala Indikator.ba.

Svečanost su podržali kompanija drogerie markt dm, Bosanskohercegovački auto-moto klub BIHAMK i Privredna komora Federacije BiH.
Facebook Twitter Print