Život i umjetnost
Taj divni Peking - zbližavanje naroda BiH i Kine
29.10.2019 07:27 | Indikator.ba
Uz prigodne svečanosti u ponedjeljak je obilježen početak projekt emitiranja programa "Taj divni Peking" u programu BHRT koji je realiziran u saradnji TV Peking i BHRT.

Cilj je promocija kulture, jezika i različitih aspekata društva, te upoznavanje, predstavljanje i povezivanje obje zemlje.

"Taj divni Peking" je program promocije olimpijskog duha i olimpizma, koji će biti prikazan u 52 epizode, i govoriće o Pekingu iz različitih uglova, o ekonomskoj strani života ljudi, raznolikosti kultura i kulturnih aktivnosti, te o pripremama za Olimpijske igre 2022. koje će se održati u Pekingu.

"Čuli smo mnogo o ovom gradu i došli smo da potpišemo ove sporazume. Mi smo obavili sve pripremne radnje i sofisticirano odabrali filmove o Pekingu koji će biti emitovani. Svaka epozoda je zasebna i govori o svim aspektima života u Pekingu", rekao je Šu Hedžijan, direktor Kancelarije za odnose s javnošću Vlade Pekinga nakon potpisanog sporazuma o saradnji.

"Nadam se da ćemo na ovaj način započeti jednu saradnju koja će dugo trajati, kako na emitovanju emisija, tako i na drugim aspektima o kojima ćemo govoriti u budućnosti", rekao je Belmin Karamehmedović, generalni direktor BHRT-a.

Manifestaciji u Sarajevu prisustvovali su predstavnici grada Sarajeva i Pekinga, veleposlanik Kine u BiH, predstavnici BHRT I TV Peking kao i brojni drugi gosti.

Veleposlanik Ji Ping istaknuo je bliskost Pekinga i Sarajeva jer su oba grada olimpijski te izrazio nadu da će kroz emitirani dokumentarni program u narednih godinu dana, BHRT približiti gledateljima Kinu i njen glavni grad.

Posjetiteljima su predstavljeni kineska kultura i običaji, a organizator manifestacije je udruženje bosansko-kineskog prijateljstva.
Facebook Twitter Print