Kompanije i tržišta
Počeli pripremni radovi na izgradnji Bloka 7 TE Tuzla
1.11.2019 16:16 | Indikator.ba
Nakon svih ispunjenih formalno pravnih uslova, JP Elektroprivreda BiH uvođenjem u posao izvođača radova, 1.novembra 2019. godine, započela je pripremne radove za izgradnu zamjenskog Bloka 7 TE "Tuzla".

Vrijednost pripremnih radova je 18,9 miliona KM, a trajaće 12 mjeseci.

''''''''To je jedan veliki i ozbiljan posao, u okviru kojeg će gradilište biti u potpunosti pripremljeno za početak izgradnje bloka 7. Naravno, izgradnja samog bloka će početi i prije završetka pripremnih radova, jer će izvođač biti uvođen paralelno'''''''', kaže za Oslobođenje Senad Salkić, izvršni direktor za kapitalne investicije u Elektroprivredi BiH. ''''''''Mi smo tokom ove sedmice uplatili i naknadu i proviziju za izdavanje jamstva Vladi FBiH od 48 miliona KM i na taj način smo došli do punovažnosti Ugovora o izgradnji i Ugovora o kreditu, tako da sada možemo konstatirati da teku rokovi i da je decembar 2024. vrijeme kada ćemo, prema dinamičkom planu, moći očekivati da blok 7 bude na elektroenergetskoj mreži BiH'''''''', pojašnjava Salkić.

Blok 7 snage 450 MW električne energije i 270 MW toplotne energije, najveći je poslijeratni projekat JP Elektroprivreda BiH d.d. – Sarajevo i jedna od najvećih investicija u BiH.

Blok 7 će graditi kineski Konzorcij China Gezhouba Group Company Limited Peking (lider Konzorcija) i Gedi – Guandong Electric Power Design Institute (član Konzorcija). Posao je ugovoren po principu "ključ u ruke", a planirani rok za izgradnju bloka 7 je 56 mjeseci.

S planiranom godišnjom proizvodnjom od 2.756 GWh i 390,9 GWh toplotne energije, zamjenski Blok 7 biće efikasniji i po svim performansama iznad postojećih kapaciteta TE "Tuzla".

U potpunosti će nadomjestiti proizvodnju električne, kao i toplotne energije, prvenstveno za Lukavac i Tuzlu, te omogućiti razvoj sistema toplifikacije Grada Živinice u narednom periodu.

Blok 7 će zamijeniti blokove 3, 4 i 5 u tuzlanskoj TE, koji trebaju biti ugašeni 2023. godine i čija je ukupna snaga 500 MW, a snaga novog bloka će biti 450 MW.
''''''''Međutim, to će biti blok s visokom efikasnošću proizvodnje električne energije i on će proizvoditi deset posto više nego ova tri bloka. Na nivou godine trošit će 1,1 milion tona uglja manje i njegova proizvodnja će imati ekološke parametre koji su u potpunosti usklađeni sa najstrožijim kriterijima domaćeg zakonodavstva i s direktivama EU. Znači, kada bude na mreži, imat ćemo novi suvremeni blok kakvi su širom Europe'''''''', kaže Salkić.

Ovaj megaprojekat, prema riječima uprave tuzlanske Termoelektrane, značit će oporavak privrede u TK-u, ali i BiH, jer će veliki dio poslova obavljati domaće firme.

Izgradnja Bloka 7 naišla je na protivljenje ekoloških udruženja, ali i Evropske energetske zajednice i zvaničnika Evropske unije koji kritikuju gradnju elektroenergetskog objekta koje koristi ugljen.
Facebook Twitter Print