Najbolji poslovni potez
Željeznice FBiH u konkurenciji za "Najbolji poslovni potez u 2019"
3.11.2019 19:52 | Indikator.ba
Odluka Uprave željeznica Federacije Bosne i Hercegovine da raspiše tender za izradu Studije izvodljivosti za gradnju pruge Vareš - Banovići donersena u septembru uvrštena je u konkurenciju za izbor najboljeg poslovnog poteza u BiH u 2019.godini a u okviru projekta koji realizuje poslovni portal Indikator.ba. Ideju o izgradnji ove pruge, kojom bi se putovanje od Sarajeva do Beograda skratilo za nekoliko sati, prije nekoliko godina pokrenula je grupe stručnjaka Fakulteta za saobraćaj i komunikacije u Sarajevu. Ta ideja na ovaj način postaje prihvatljiva i u konačnici operativna.

Na listu najboljih poslovnih poteza u septembru uvršteno je i osnivanje Udruženja poljoprivrednika Bosne i Hercegovine čiji će osnovni zadatak biti zajednički rad na zaštiti domaće proizvodnje. Time je okončan dugogodišnji proces u kojem su poljoprivrednici oba entiteta i Brčko Disttrikta pokušavali objediniti zajedničke interese i biti partner vlasti i Evropskoj uniji. Za razliku od nekih ranijih ideja o potrebi formiranja državnog ministarstva za poljoprivredu novoformirano udruženje se tome protivi uz argument da u raznim ministarstvima, agencijama i opštinama na poslovima poljoprivrede radi oko 5.000 uposlenih. Udruženje smatra da se do očekivanih rezultata može doći boljom saradnjom sa resornim entitetskim ministarstvima.

Milionski ugovori AC Fooda i ESOF-a sa malezijskim kompanijama sklopljeni tokom održavanja Drugog Sarajevo Halal Fair 2019. također će se naći u konkurenciji za „Najbolji poslovni potez u 2019“ godini. Kompanija AC Food je ugovorom obezbijedila početnu investiciju od 20 miliona euro za proizvodnju piletine i jaja u pogonima Agrokomerca u Velikoj Kladuši a ESOF će pet miliona američkih dolara uložioti u distribuciju, prodaju i usloge širokom asortimana hrane i pića pod imenom MarryBrown.

Najbolji poslovni potez u septembru u regiji napravila je slovenačka kompanija Petrol sklapanjem dva važna poslovna ugovora koji joj obezbjeđuju da sa T Plus grupom učestvuje u projektima optimalizacije daljinskog grijanja u ruskom gradu Izhevsk, a sa Schneider Eletric Rusija će uspostaviti softvesrsku i informacijsku podršku za automatizovani sistem upravljanja za snabdijevanje toplotnom energijom grada Jakaterinburg.

Vrijednost ugovora nije ozvaničena, a povodom njihovog potpisivanja rečeno je da će ugovoreni poslovi u konačnici, tokom stavljanja u funkciju znatno doprinijeti smanjenju sadašnjih troškova grijanja.

Grad Berlin u septermbru je od kompanije Ado Propertiee iz Luksemburga, specijalizirane za trgovanje nekretninama, za 920 miliona euro otkupio 6.000 stanova koji su nekad pripadali Berlinu kako bi smanjio pritisak na tržištu stanova. Time je okončan najveći projekt povratnog otkupa stanova u istoriji Berlina. Ovim činom zaustavljen je rast stanarina što je značajna socijalna mjera. Sve se dogodilo u trenutku eksplozije cijena na njemačkom tržištu nekretnina. Ovim činom grad Berlin je načinio najbolji poslovni potez u Evropi tokom devetog mjeseca tekuće godine.

Hongkonška berza (HKEX) je sredinom septermbra neočekivano ponudila 31,6 milijardi američkih dolara za preuzimanje Londonske berze i to samo nekoliko sedmica nakon najavljenog spajanja londonskog tržišta dionicama sa firmom Refinitiv čija je djelatnost obrada podataka. Ovo je po ocjeni portala Indikator.ba najbolji potez u svijetu tokom rečenog mjeseca i u njemu se prepoznaje strateška prilika za stvaranje globalnog lidera na području tržišne infrastrukture.

HKEX je već od ranije vlasnik Londonske berze metala i Londonske berze dionica a već dugo nastoji proširiti i poslovanje u Aziji.

Izbor najboljeg poslovnog poteza u BiH, regiji, Evropi i ostatku svijeta odvija se u okviru neprofitnog i neovisnog projekta čiji je realizator portal Indikator.ba. Glavni konsultant je dr. Maks Tajnikar, profesor Ekonomskog fakulteta u Ljubljani, nekadašnji uspješan privrednik i ministar za poduzetništvo u Vladi Republike Slovenije. Partner projekta je Privredna komora Federacije BiH.

Evidentiranje najboljih poslovnih poteza obavlja se na kraju svakog mjeseca i to čini osnovnu (ali ne i jedinu) bazu podataka za izbor najboljeg u protekloj godini i donošenje odluke o priznanjima koja dodjeljuje Indikator.ba.

Priredio: Hajdar Arifagić
Facebook Twitter Print