Život i umjetnost
Titov Galeb postaje muzej i turistička atrakcija grada Rijeke
5.11.2019 14:00 | Indikator.ba
Ponuda tvrtke Dalmont iz Kraljevice od ukupno 58,5 miliona kuna ocijenjena je kao najpovoljnija u postupku javne nabave za obnovu i prenamjenu broda Galeb u muzej, potvrđeno je u utorak iz riječke Gradske uprave.

Iz gradskog Odjela za javnu nabavu izvijestili su kako je cijena izabrane ponude bez PDV-a 46,8 miliona kuna.

Nakon što prođe žalbeni rok, moći će se pristupiti potpisivanju ugovora i početku restauracije broda.

Legendarni brod Galeb, ploveća rezidencija maršala Josipa Broza Tita, obnavlja se bespovratnim sredstvima iz fondova Evropske unije u sklopu projekta Rijeka – Evropska prijestonica kulture 2020.

Planirano je da postane multimedijalni muzejski prostor i nova kulturno-turistička atrakcija grada Rijeke.

Muzej Galeb će posjetiteljima ispričati fantastičnu priču o vremenu koje brod simbolizira i to ne samo u kontekstu istorijskih društveno-političkih događaja nego i istoriji pomorstva.

Muzejska građa će se prezentirati u skladu s najvišim stručnim standardima i u duhu suvremene muzeologije s akcentom na interaktivne sadržaje. Fundus muzeja su brodska oprema, foto i video arhivski materijali, uključujući i dokumentaciju o gradnji i istoriji broda.

Brodska legenda Galeb, najpoznatiji kao školski brod Jugoslavenske ratne mornarice, izgrađen je 1938. godine u Italiji u Genovi, restauriran je 1951, a svoju slavu zahvaljuje činjenici da je od 1953. pa do 1979. bio ploveća Titova rezidencija. Pomorska istorija Galeba je prije toga bila burna. Izgrađen inicijalno za prijevoz voća, brod je mijenjao namjene, bio je torpediran pa i potopljen.
No, sve to je preživio i najveću slavu doživio u Titovo vrijeme.

Tito je ploveći na Galebu obišao 18 zemalja na tri kontinenta širom Evrope, Azije i Afrike. Između ostalog, Tito je na na Galebu krenuo u prvi posjet Velikoj Britaniji 1953.
Facebook Twitter Print