Ekonomija
Evropska unija sve bliže izdavanju vlastite digitalne valute
6.11.2019 10:30 | Indikator.ba
Evropska centralna banka trebala bi razmotriti izdavanje javne digitalne valute, navodi se u nacrtu dokumenta EU-a, a što slijedi planove Facebooka da uvede privatnu valutu.

Tvrtka za društvene medije priopćila je u junu da planira lansirati digitalnu valutu Libra sljedeće godine. Međutim, Francuska i Njemačka su u septembru priopćile da ona predstavlja rizik za finansijski sektor te podupiru razvoj javne alternative.

Nacrt teksta Evropske unije, u koji je Reuters imao uvid u utorak, također poziva blok da razvije zajednički pristup kriptovalutama, uključujući eventualno zabranu projekata s previsokim rizikom.

U svom trenutnom obliku, dokument - koji bi ministri finansija EU-a mogli usvojiti sljedećeg mjeseca - zaoštrio bi regulatornu kampanju EU-a protiv kriptovaluta, koje su u nekim državama EU-a do sada samo djelomično regulirane.

"ECB i druge središnje banke EU-a mogle bi korisno istražiti mogućnosti i izazove izdavanja digitalnih valuta središnje banke, uključujući razmatranje konkretnih koraka u tom smislu", navodi se u nacrtu, koji je pripremilo finsko predsjedništvo EU-om, a podložan je mogućim izmjenama.

Digitalne valute poput Libre - poznate i kao stabilcoini - obično su podržane tradicionalnim novcem i drugim vrijednosnim papirima, dok kripto kovanice poput bitcoina nisu.

O nacrtu teksta ministri finansija EU-a mogli bi raspravljati u petak, prema dnevnom redu tog sastanka, s ciljem usvajanja na sljedećem okupljanju u decembru.

Član odbora ECB Benoit Coeure rekao je u septembru da bi banka trebala "pojačati" svoje mišljenje o javnoj digitalnoj valuti.

Dužnosnik ECB-a rekao je da bi u svojoj najambicioznijoj verziji projekt mogao omogućiti potrošačima korištenje elektroničkog gotovine koja bi se direktno deponirala u ECB, bez potrebe za bankovnim računima, finansijskim posrednicima ili klirinškim partnerima.
Facebook Twitter Print