Ekonomija
EBRD prognozira umjereni ekonomski rast u zemljama zapadnog Balkana
6.11.2019 18:21 | Indikator.ba
Evropska banka za obnovu i razvoj /EBRD/ prognozira umjereni ekonomski rast u zemljama zapadnog Balkana, usljed slabijeg globalnog ekonomskog izgleda i usporavanja ekonomije u Eurozoni.

Prema posljednjem izvještaju EBRD-a o regionalnim ekonomskim izgledima, na zapadnom Balkanu je u prvoj polovini ove godine je došlo do pada za jedan odsto u odnosu na prošlu godinu, sa izuzetkom Kosova i Sjeverne Makedonije.

Ekonomija u BiH usporena je u 2019. godini, uz rast domaćeg bruto proizvoda od 2,7 odsto, za razliku od prošlogodišnjeg rasta od 3,6 odsto.

EBRD navodi da je do pada došlo, prije svega, zbog sporijeg rasta izvoza i bržeg rasta uvoza.
U BiH se očekuje porast na 3,5 odsto sljedeće godine, a rizik predstavljaju nesigurnost u vezi sa sprovođenjem neophodnih reformi i usporavanje ekonomskog rasta u Eurozoni.
Prema novom izvještaju, u Kosovu došlo je do porasta BDP-a na 4,2 odsto, u odnosu na prošlogodišnjih 3,8 odsto i očekuje se dalji rast, dok je u Crnoj Gori došlo do usporavanja rasta BDP-a tokom ove godine.

Rast BDP-a u Srbiji je usporen u prvoj polovini godine, kao rezultat stagnacije u poljoprivredi i pada industrijske proizvodnje.
Očekuje se da će se ekonomija u Srbiji proširiti na 3,2 odsto ove godine, uz porast na 3,5 odsto u 2020. godini.

U Sjevernoj Makedoniji, ekonomija je nastavila da raste nakon oporavka od političke krize 2017. godine i očekuje se da će ove i sljedeće godine dostići 3,2 odsto BDP-a.
Iako je došlo do usporavanja ekonomskog rasta, priliv stranih direktnih investicija u regionu je i dalje jak, usljed povoljnog geopolitičkog položaja, obučene radne snage i manjih plata nego u centralnoj Evropi, izvijestio je RTRS.
Facebook Twitter Print